REPORTAGE

Så vårdar du dina kängor och stövlar

Fritid

För att spara både på plånboken och på miljön är vårt bästa tips att vårda den utrustning du har. Kängor i läder är designade för att klara tuffa förhållanden så om vi vårdar dem kan vi få behålla dem i många år. Här kommer en enkel guide till hur du tar hand om dina läderkängor och gummistövlar.

Vårda dina skor och kängor före första användning, ofta är kängor behandlade från fabrik men det kan vara ett tag sedan - så impregnera eller vaxa gärna dina skor före första användning.

1. Rengör

Ta ur snören, snören av läder rengörs och vårdas på samma sätt som läderkängan (se nedan) tygsnören handtvättas med tvål och vatten.

Borsta bort eventuell intorkad lera. Fukta skon och rengör med vatten eller en mild lädertvål och borsta försiktigt rent med en skoborste. Var extra noga i sömmar, veck och öljetter. Använd aldrig diskmedel, tvål och liknande.

2. Vårda

Välj alltid skovårdsprodukter av hög kvalité som återfuktar och bidrar med ny näring till dina skor.

Läder

De vanligaste vägarna att gå vad det gäller läderkängor är antingen skokräm eller skovax. Båda produkterna vårdar och hjälper till att bibehålla lädrets egenskaper och förlänga skons livslängd. Skokräm vårdar lädret och ger det glans som går att borsta upp till en riktigt blank yta om man vill. Vaxet impregnerar samtidigt som det vårdar men ger en mattare mörkare finish.

Tänk på att man alltid kan använda mycket mindre vårdmedel än vad man tror. Det är inte farligt eller skadligt att använda för mycket - dock kommer det lite kletiga lädret suga åt sig damm och smuts.

Mocka/Nubuck

Mocka skapas av att man använder lädrets undersida utåt och då blir kängan mjukare än med fullnarvigt läder. För att mockan skall behålla sin slipade yta behandlas det med balsam som är en lättflytande skovårdsprodukt. Vill man ge mockan en läderliknande finish kan man använda vax även på det materialet.

3. Skydda

Impregnera alltid dina läderkängor, applicera impregnering på hela skon. Väl impregnerade skor klara sig bra mot både smuts, saltränder och väta. Får dina kängor mörka fläckar när det är vått ute då är det dags för impregnering! Upprepa impregneringen regelbundet.

De vanligaste sätten vi impregnerar våra kängor på är med impregnerings vax eller spray. Sprayen är lättas att applicera men också flyktigast och behöver upprepas oftare medans vaxet kräver lite mer appliceringstid men sitter längre. Observera att skovax gör lädret mörkare och glansigare i färgen. Vill du behålla finishen skall du använda impregneringsspray.

För att behålla den matta ytan på Mocka/Nubuck skall du alltid använda dig utav impregneringsspray eller ev flytande impregnering med svamp-applikator.

…fem snabba tips

  1. Tänk på att man behöver vårda lädret på skor och kängor med membran, såsom GORE-TEX®, på samma sätt som de utan membran. Så länge man sköter yttermaterialet så att membranet hålls torrt och rent, så kan membranet fungera.
  2. Dålig doft orsakas av döda hudavlagringar och saltkristaller från svett som orsakar bakterietillväxt. Det finns flera lösningar mot dålig doft så som sprayer och påsar man kan stoppa i skorna. Även skotorkar med bakteriedödande UV-ljus finns på marknaden. Sedan finns det ju husmorstips som att lägga kängorna i frysen, torka ur dem med ättika, strö i bikarbonat eller låta tepåsar ligga i skorna när de inte används. Bäst är nog ändå att byta ut sulorna någon gång per år.
  3. Förvara alltid dina kängor torrt och mörkt, gärna med ett skoblock i - speciellt när de är fuktiga eller skall stå i garderoben länge, så håller de formen bättre.
  4. Kängor som används i miljöer där syror så som gödningsmedel förekommer måste tvättas och skötas oftare, då dessa är ämnen som påskyndar lädrets och sulans åldrande.
  5. Använd inte fett eller olja när du vårdar dina läderkängor då det går in i lädrets porer och täpper till porerna vilket försämrar kängans ventilation. Dessutom mjukar oljor upp lädret och gör att kängan tappar sin form. Använd stället rekommenderade skokrämer, vax och balsam.

Så vårdar du dina gummistövlar…

Gummistövlar kan inte andas och bör därför vårdas med ett silikonbaserat medel och förvaras torrt, svalt och mörkt för att inte torka ut och spricka. Naturgummi kan få vita fläckar över tid - det är helt naturligt och inget som försämrar funktionen. Förvara helst dina stövlar med en ihoprullad tidning i skaftet för att undvika veck.

  1. Rengör gummistövlarna med vatten och skoborste
  2. Vårda dina stövlar, av naturgummi eller syntetiskt gummi, med en putssvamp och ett putsmedel för gummistövlar – du kommer bli förvånad vilken skillnad det gör.
  3. Skyddar dina stövlar gör du bäst genom att förvara dem tort och mörkt. Impregnering har ingen verkan på varken natur- eller syntetiskt gummi.

Relaterade produkter