Reportage

Vakuumpackare - ett måste i köket

Mat Jakt Fritid

Viktor Johansson är medlem i Jaktia Pro Team. Vi bad honom tycka till om värdet av en vakuumpackare i köket.

Årets älgjakt har inspirerat mig att prova att förpacka med vakuumpackare. Här och nu tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter samt lite för- och nackdelar med detta förpackningssätt.

Lite kort om vakuumpackare

Hela idén bygger på att suga ut så mycket syre det går ur påsen och sedan försluta den tätt. Utan syre förlängs hållbarheten på det du packar. Hittade en tabell på internet som förklarar hur stor skillnaden är. Självklart är detta ingen exakt tabell för nog har jag ätit köttfärs som legat längre än 4 månader i frysen och jag mår fortfarande bra. Men den ger en inblick.

Råvara                     Hållbarhet vakuumförpackat                           Hållbarhet vanlig påse

Kött                            2-3 år i frys                                                              6 mån i frys

Köttfärs                     1 år i frys                                                                  4 mån i frys

Fisk                             2 år i frys                                                                 6 mån i frys

Grönsaker

som sparris,

broccoli, majs,

ärtor                          2-3 år i frys                                                               8 mån i frys

Bröd                         1-3 år i frys                                                                6-12 mån i frys

Mjöl/socker             1-2 år rumstemp                                                      6 mån rumstemp

Kaffepulver             2 år i frys eller 5-6 mån rumstemp                       6 mån i frys eller 1 mån rumstemp

Att tänka på när du vakuumpackar

När du packar kött och fisk ska du tänka på att det kan komma mycket vätska när maskinen börjar suga. Detta är något du inte vill få in i maskinen eftersom då kan pumparna skadas.

Tänk också på att en vakuumpackare inte enbart är till för att förpacka mat som ska frysas ner. Det finns många andra fördelar med att suga ut luften ur en stark påse som sedan håller tätt.

Marinera kött går mycket fortare

Vakuumtrycket som bildas öppnar upp porerna i köttet/fisken och marinaden får lättare att komma in och man behöver inte alls ha det liggande lika länge för att ta smak.

Packa ryggsäcken effektivare

När vi är ute på jakt eller fiske brukar vi ha med oss mycket mat, allt ifrån goda grytor till enkel varmkorv. Hur många gånger har vi inte öppnat ryggsäcken och insett att locket på burken har öppnats och man har mat lite överallt? Vakuumpackar du maten behöver du aldrig oroa dig för utspillt kladd.

Mindre plats i frysen

En annan stor fördel som jag upptäckte med att vakuumpacka var att allt tar mindre plats i frysen. När du tar fram ett paket för upptining behöver du heller inte oroa dig för att påsen ska läcka ut i kylskåpet. Vet inte hur många gånger jag har fått börja med att torka ren kylen innan jag kunnat börja laga maten.

Vakuumpacka kläder?

Senast jag skulle iväg på en resa hade jag även tanken på att vakuumpacka mina kläder som skulle ner i resväskan. Det är lätt att bli lite vakuumpackar-galen när man väl har börjat. I detta fall så var det tur att jag insåg att jag har ju ingen vakuumpackare inför hemresan och hur fasen skulle jag då få plats med allt? Så det blev en vanlig packning.