Reportage

Vård i det vilda

Fritid Hund Jakt

Oftast löper jakten smidigt med både hundar och jägare men ibland är olyckan framme. Helena Tysk från Jaktia Falun har gått kursen Vård i det vilda och fått lära sig att hantera situationen när olyckan är framme på jakten. Läs mer om hennes upplevelse, om vikten om säkerhet, och hur du kan anmäla dig till nästa kurstillfälle. 

 

Har du gått Vård i det Vilda utbildningen som Svenska Jägareförbundet anordnar för medlemmar? Om inte säger jag bara: Gör det nu!

Det är tack och lov sällan det händer allvarliga saker i skogen men jag tror vi alla varit med om något påbud med tvåbent eller fyrbent jaktkamrat? Jag har tyvärr fått varit med om både stroke samt hundar som hamnat under vatten till vildsvins sprättningar och det är skönt att kunna behålla sitt förnuft och ha en handlingsplan vid dessa tillfällen.

Jag och min make har gått kursen Vård i det Vilda för en super duktig och tydlig instruktör i Dalarna anordnat av JAQT. JAQT är det kvinnliga nätverket inom Svenska Jägareförbundet som vill ge kvinnor mer möjligheter att hitta vägar ut i jakten och skapa nya kontakter över hela Sverige.


Kursen innehåller Hjärt-och lungräddning för människa, hur man använder en hjärtstartare (finns inte många i skogen men det är en bra kunskap) till anpassat hur man lindar stukningar och stagar anpassat för våra jaktdagar.

Eftermiddagen ägnades åt vår fyrfotade vän men allt från att göra en provisorisk munkorg, hur man säkert och smidigt lägger ner sin hund från stående till bandagering och hur man bär en skadad hund.

Både jag och övriga kursdeltagare tyckte kursen var otroligt bra och bred ihopsatt med mycket allmän kunskap som lätt kan användas i praktiken.

Som bonus ingår ett väl sammansatt paket med bandage, lindor och en unikt blodstoppande kompress om det skulle vara riktigt allvarligt.

Jag slår ett hårt slag för att minst en person i varje jaktlag borde ha gått denna utbildning innan 2018 års slut. Ju mer förberedd vi är desto enklare hanterar vi situationer som uppkommer. Vård i det Vilda finns över hela Sverige och anordnas av Svenska Jägareförbundet. Jaktia Falun har redan bokat in en utbildning den 10 februari 2018 med ”min” instruktör. Hoppas innerligt att så många som möjligt tar chansen!

Boka här https://jagareforbundet.se/utbildning/kurser eller anmäl ditt intresse direkt till kursen hos Jaktia Falun här.

Tack för att du väljer att ta ansvar, jag är gärna din passgranne om det händer mig något!

På återseende, Helena Tysk

Boka här https://jagareforbundet.se/utbildning/kurser eller anmäl ditt intresse direkt till kursen hos Jaktia Falun här.

 

Kursen innehåller Hjärt-och lungräddning för människa, hur man använder en hjärtstartare (finns inte många i skogen men det är en bra kunskap) till anpassat hur man lindar stukningar och stagar anpassat för våra jaktdagar.