Reportage
Älggryta, älgkött, köttgryta
Tips på vad du kan göra med de olika älgdetaljerna

Tag vara på ditt älgkött – tips på tillagning

Henrik Norström, Lux Restauranger, är en av kockarna i Jaktia ProTeam/Viltmat. Här kommer andra delen i hans tipsserie om hur du tar hand om älgköttet på bästa sätt. Älgfärs är gott men det finns mycket annat att göra också.

Tunga

Koka tungan i saltat vatten med rotfrukter. Var försiktig med att inte koka tungan för länge, den får annars en grynig konsistens. Låt den svalna i lagen. Välj gärna kall tunga som förrätt. Skär då tungan i tunna skivor och servera den tillsammans med en vinaigrette på hackad kapris och örter. En god varmrätt är varm tunga i tunna skivor med senapssås och potatispuré.

Hjärtat

Jag tycker hjärtat är absolut godast saltat och rökt för att ätas kallt i tunna skivor naturellt eller tillsammans med tunna skivor äpple för att friska upp smaken.

Lever från kalv

Kalvlever är väldigt gott att steka i skivor. Var försiktig så att levern inte steks för hårt då den lätt får en grynig konsistens.

Innerfilé

Innerfilén helsteker du, steker i bitar eller som tartar. Varför inte välja en grönpepparsås och hasselbackspotatis till. Väldigt gott!

Biff och entrecote

Stek i skivor eller i bit. Att steka i bit gör ofta köttet saftigare.

Bringa

Det är väldigt gott att först rimma bringan (låt ligga ett par dygn i 10 % saltlag) innan den kokas mör med rotfrukter och kryddor. Lägg den i press efter kokning. När den är kall är det väldigt gott att steka den i skivor. Riven pepparrot är otroligt gott till.

pepparrot, köttbringa, älgkött

Riven pepparrot till bringan är riktigt gott!

Halsen

Bräsera köttet länge. Rödvin och svamp är fantastisk gott till.

Bogen

Bräsera bogen länge, gärna i stora bitar då det ger ett väldigt saftigt kött. Bogen är också bra till färs till köttbullar, pannbiffar, köttfärslimpa med olika smaksättningar. Rostade lökar och äpple passar bra till.

högrev, hamburgare, älgkött

Hamburgerpress – klicka för mer info

Högrev

Om högreven är ordentligt mörad går den att använda som stekkött, annars är det ett fantastiskt bräseringskött till typ kalops, vinbräserat eller som en sjömansbiff. Högrev är det bästa till hamburgare eller råbiff. Högreven är ett väldigt gott kött, uppskattat av kockar. Kryddpeppar, rödvin och öl är perfekt till högrev. Läs mer: ”Godaste älgburgaren – recept från Danyel Couet”

Rostbiff

En helstekt riktigt mör rostbiff kan man äta stekt i skivor. Kom ihåg, låg ugnstemperatur.

Fransyskan

Fransyskan lämpar sig bäst om den är bräserad under lång tid.

Rullen

Rullen är baklårets hårdaste och magraste bit och behöver bräseras länge.

Ytterlår

Ytterlåret är en väldigt härlig styckningsdetalj och har lite grövre fibrer än innanlåret. Om det är välmörat är det väldigt gott att tillaga det helstekt.

Innanlår

Innanlåret är baklårets normalt sett möraste bit. Stek i skivor eller helstekt.

Lägg

Läggen bör kokas eller bräseras och blir väldigt saftigt om den får mörkokas länge. Gott till Osso Bucco. Det är också gott att salta innan kokning.

Kinder

Om ni har möjlighet att skära ut kinderna från huvudet är dessa riktiga delikatesser, saftiga och oftast med en del insprängt fett. Bräsera tills de är riktigt mörkokta.

Se instruktionsfilmen – Vilthantering –  från Svenskt Viltkött

 

SMAKLIGA MÅLTIDER!