Reportage

Totte testar pipa 270 Win, Stalon W145 och kikarsikte från Trijicon

Totte Zetterdal är medlem i Jaktia Pro Team. Följ Totte och och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på jaktia.se, på Jaktias instagram och Jaktias Facebook. Totte har testat några nykomlingar för i år; ljuddämparen Stalon W145, Trijicon Accupoint kikarsikte 4-16x50 och en ny pipa till hans Blaser; 270 Win. Läs mer om vad han tyckte!

Har länge haft tankarna på en extra pipa till Blaser’n. En pipa till pyrsch/vak, och bestämde mig till slut för en pipa i 270Win.

Till pipan blev det såklart en dämpare, Stalon W145.

Till detta monterades en nyhet från Trijicon, ett Accupoint 4-16×50. Riktmedel duplex (kors med belyst dot).

Tanken var att också testa ammunition från Norma, Tipstrike, som kommer ut i butik snart till 270win. Men den får det bli test av vid annat tillfälle då dessa inte hann komma ut.

Det som delvis gjorde att jag valde 270 win var att den pipan passar till det slutstycke jag redan hade till 8x57js. Sedan är, enligt alla de jag pratat med en kaliber som lämpar sig mycket bra till just pyrsch, även på dryga håll. Utbudet av ammunition är kanske lite dåligt men det blir bara bättre och bättre, dock helt klart tillräckligt.

Pipan behöll jag originallängden på för att få ut så mycket som möjligt. Och Stalon W145 gjorde sig riktigt bra. Dämparen är det väl inte mycket att orda om, den gjorde sitt jobb bra, precis som sin lillebror W110 som jag använder till 8x57js.

Kikarsiktet från Trijicon är ett från Accupointserien, dvs de som inte drivs av batteri.

Har använt Trijicon i ca 15 år nu och alltid haft riktmedel i form av triangel. Men på detta blev det duplex, kors. Måste nog påstå att duplex lämpar sig snäppet bättre om man ska ha siktet som ett rent pyrschsikte. Punkten är riktigt fin, även på kväll/natt. Även ljusinsläppet är i toppklass.

Mer info om Accupoint 4-16×50 kommer inom kort och finns att beskåda på kommande mässor.

I slutet av februari var allt inskjutet och klart så det vara bara att ge sig ut för att ta till vara på sista dagarna av dovjakten, det var lämpligt nog även på gång att bli månljus så det blev även nattligt test under ekarna på vildsvin.

Det blev några lyckade dagar samt kvällar med både dov och vildsvin, måste väll säga att det blev ett bra ”pyrschkitt”. Dock behöver man testa det lite mer, det ska bli intressant att testa på lite längre håll. Även den nya ammunitionen ska bli kul.

Nu blir det att inrikta sig på bäver och vildsvin framåt våren. Och så klart så ses vi på mässan på Tullgarn i slutet av maj.

Mvh Zetterdal