Reportage

Totte Zetterdals höst 2015

Christoffer Totte Zetterdal ingår i Jaktia Pro Team. Totte är en av många jägare som lägger ner mycket tid och energi på eftersök på vilt tillsammans med sina duktiga hundar. Han ägnar sig också åt den viktiga viltvården. Det har även varit mycket jakt - Totte sammanfattar här hösten i ett härligt bildkollage och några filmer.

 

totte_oktober1

Hösten har egentligen vart som vanligt. Försäsongsträningen på grävling augusti/september gör sitt, hundarna var i bra form till 1 oktober. Var uppe i Dalarna på björnjakt, dock kammade vi noll där.

Första delen av oktober var otroligt varm så det gick hårt åt hundarna även fast de var i bra form. Drevjakterna har varvats med både pyrsch och eftersök så hundarna har det varit full fart på.

totte_oktober2

 

Drevjakt – Dov i pass

På pass under säsongens första tackjakt, hade tur att få läge på två dov. OBS första kalven ser ut att stå väldigt nära hinden i skottögonblicket, men man lurar sig lite på kameran.

En del viltvård har jag också hunnit ägna mig åt.

totte_oktober8

totte_oktober4

I Tottes intresse ligger också eftersök på trafikskadat eller skottskadat vilt. Eftersök på ett skadat vildsvin kan vara ett riskabelt arbete både för jägaren och hundarna.

totte_oktober15

Eftersök Vildsvin – Stor Galt

Vildsvin påskjutet under vak, en årsgris enligt skytt. Det visar sig vara en galt av större modell som fått en smäll högt i framben. Blandrasen Freja gör ett kanonjobb och ställer galten nästan omgående och jag kan snart avsluta.

 

En riktig bjässe.

En riktig bjässe.

Hundarna är mycket viktiga i Tottes arbete.

 

totte_oktober10

Ronja – Ståndskall på grävling

Ronja ställer en grävling mitt på ett gryt. Det var precis som att hon visste att går den ner är jakten slut. Nu fick hon belöning.

Lugnare under brunstuppehållet

totte_oktober3

Nu väntar vi på att brunsten på dovhjortarna skall vara över så drevjakterna drar igång fullt ut. Det är alltid lite lugnare under brunstuppehållet.

totte_oktober12

Text, foto och film: Christoffer Zetterdal

Filmerna är inspelade med Garmin Virb XE Actioncamera. Läs mer här.