Reportage

Tottes bäverjakt en tidig vårmorgon

Totte Zetterdal är medlem i Jaktia Pro Team och våren har kommit även för honom. Häng med när han berättar om hur hans vår har varit och om den tidigare vårmorgonen som han sent kommer minnas. Följ Totte och och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase), Jaktias Facebook och YouTubekanal.

Sköna maj, välkommen till vår bygd igen..

En klassisk sång vid valborgsfirande. Just firandet blev lugnt för min del då jag satsade på att åka ut tidigt dagen där på för att jaga bäver.

Tidigare under våren har det blivit mycket inventering av klövvilt, men så klart även bäver. Bäver fanns, men våren har saknat den där sköna vårvärmen man vill ha.

Äntligen kom prognosen man gått och väntat på, vårvärmen var på intågande lagom till första maj.

Rullade ut vid 04 för att möta soluppgången, inte ett moln så långt ögat kunde nå. Väl framme på jaktmarken så är solen på gång upp och bildar en magisk dimma över vattnet då solen når den kalla ån.. Jag gör i ordning en kopp kaffe och sätter mig en stund och funderar lite på vart jag skal spana, tänkte först sätta mig vid ett nyfält träd där det ofta är bäver men det var finare längre upp i ån och valde så klart att gå uppströms, i solen.

 


Jag knallar upp mot en lite brygga där jag sedan kan sätta mig vid och spana.

Längs med ån är det åkermark och med jämna mellanrum är det som rännor gjorda av bävrarna när de knallar upp för att beta lite från vallen. Sakta närmar  jag mig bryggan och när det är runt 100m kvar så får jag se de där karaktäristiska små vågorna på vattnet som det blir när det är bäver på gång. Och plötsligt så kommer det upp en bäver ur en sådan ränna på bara 30-40m, jag sätter mig snabbt på huk för att inte röja mig då det är helt öppet där jag står.

Sitter och tittar en stund då den betar, den anar inget och vinden ligger helt rätt så det finns gott om tid. Det var en skjutbar så skottet går och den blir på plats..
Även om jag skjutit många bävrar innan så var nog den här morgonen helt klart en av de finaste, en morgon att minnas.

 

Nu är det prio att vakta nysådden någon vecka så vildsvinen håller sig där ifrån. Någon timmer mindre sömn och bra med foder på foderplatserna så ska det nog vara lugnt med skador på fälten.

Ha det fint så ses vi förhoppningsvis på Elmia i slutet av maj, kom förbi jaktias monter och snacka lite skit. Håller tummarna att sköna maj levererar bra väder även då.

Tjingeling!

// Totte

Följ Totte och och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase), Jaktias Facebook och YouTubekanal.