Reportage
Jaktia Pro Team Viltmat
Danyel Couet - F 12 gruppen, Roland Persson - Metropol Palais, David Frick -Lux Restauranger, Jonas Ålund -Tennstopet, Sven-Åke Larsson -Projekt Viltmat, Åsa Söderberg - Restaurang Vellinge, Filip Fastén - Årets Kock 2014 och Henrik Norström - Lux restauranger

Träffa viltkockarna i Jaktia ProTeam

Jaktia har jobbat fram ett nytt koncept under namnet Jaktia ProTeam. Pro Team kommer att vara rådgivare och inspiratörer till våra läsare på jaktia.se. I teamet ingår några av Sveriges absolut vassaste viltkockar, jägare och sportfiskare.

Häng med stjärnkockarna på slottsjakt vid Öster Malma

Under en jakt träffade vi våra kockar vars roll är att hjälpa Jaktias kunder med en bättre vilthantering och riktigt goda recept på olika vilt och fiskrätter. Kockarna i teamet driver några av Stockholms mest välrenommerade krogar och det är inte omöjligt att du blir serverad kött från vilt de själva varit med och jagat när du besöker någon av deras restauranger.

 

Jaktia Pro Team Viltmat

Danyel Couet – F 12 gruppen, Roland Persson – Metropol Palais, Daniel Frick -Lux Restauranger, Jonas Ålund -Tennstopet, Sven-Åke Larsson -Projekt Viltmat, Åsa Söderberg – Restaurang Vellinge, Filip Fastén – Årets Kock 2014 och Henrik Norström – Lux restauranger

Själva jakten har givetvis en stor del i jaktintresset men i det här gänget har man tagit en korrekt hantering av ett skjutet vilt, från skottögonblicket, tills köttet slutligen serveras på tallriken, en nivå till.

Vikten av rätt hygien, korrekta hängningstider eller exempelvis hur länge man kan frysa ett visst kött är några av de infallsvinklar vårt team kommer dela med sig av i kommande artiklar. Förutom tips om själva hanteringen kommer vi självklart att få ta del av kockarnas ”vilda” favoritrecept.

Vi träffar kockteamet vid Öster Malma Slott och efter en brainstorming där vi satte grunderna för hur vi ska jobba framöver, gjorde vi oss redo för andjakt på markerna runt slottet.

Övning är grunden till bra skytte

För att minimera antalet bom så startade vi med en timmas skytte vid Svenska Jägarförbundets skeetskyttebana. Övningsskytte är grunden för allt bra skytte och har man möjlighet att få hjälp att korrigera eventuella bomskott av en instruktör så får man en betydligt snabbare inlärningskurva på vägen mot en perfekt sving med bössan.

Efter uppvärmning vid skjutbanan så begav sig hela gänget av mot första andsjön. Jaktledaren informerade om förhållningsreglerna och efter det delade skyttarna upp sig i två passkedjor som tog rygg på varsin hundförare. När passen var tilldelade och skyttarna och hundförare med apportörer var utplacerade så höjde jaktledaren sitt horn och blåste en gång vilket signalerade att jakten hade börjat.

Jaktia Pro Team Viltmat på Öster Malma

Jaktia Pro Team Viltmat på Öster Malma

Markerna runt Öster Malma är välskötta och viltantalet har maximerats genom väl avvägda avskjutningar samt välskötta vatten, skogar och fält. När de första änderna lyfter ur sjön inser man vilka enorma mängder fågel även ett litet, men korrekt omhändertaget vatten kan hysa. Luften fylls av flyende änder och skyttarna har fullt sjå att välja ut och följa en lämplig and i de stora fågelflockarna som fyller himlen. Skotten avlöser varandra och med jämna mellanrum ser man dunpuffar som tecknar träff innan änderna singlar ner mot de väntande apportörerna.

Hundförarna kliver fram

Drevkarlarna och hundarna skrämmer med jämna mellanrum upp nya andgrupperingar så det lämnas inte mycket vila mellan skotten. Efter en stunds mycket aktiv andjakt börjar skottchanserna avta och kort därefter hör vi de tre hornstötarna som signalerar att jakten är över. Hundförarna som hållit sig en bit bakom passkedjan kliver fram och skyttarna rapporterar antal träffade änder och var de har landat. Därefter skickas apportörerna ut att söka av de områden där man kan tänkas ha missat eventuella fåglar.

Hundförarna skickar sina hundar att apportera änderna

Apportörerna får jobba

Hundarna får fullt upp med att apportera

Vi fortsätter jakten vid ett nytt vatten och de glada diskussionerna och leende som skyttarna visar skvallrar om nöjet i att få delta i en lyckad jakt. Avslutningsvis jagar vi ett stort fält som vetter ner mot slottsområdet. Skyttarna placerar sig i tre spridda led som täcker av ändernas tänkta flyktväg. Granruskor är utplacerade på lämpliga avstånd så att skyttarna lätt hittar ett dolt pass trots att fältet är öppet i övrigt.

När jakten startar och den första andvågen flyger över skyttarna är det om möjligt ännu fler änder än vid de tidigare platserna. Ljudet av dova hagelsmällar ekar över fältet och hundarna får snabbt fullt upp med att apportera de änder som rasar i backen.

Jaktia Pro Team Viltmat

Nöjda skyttar

När jakten avslutats är det ett gäng riktigt nöjda kockar, hundförare och drevkarlar som summerar dagens jakt. En stund senare är det viltparad och avtackning framför slottet. Några av kockarna tar med sig änder hem till sina krogar och andra tas om hand av anläggningen. Öster Malma har en fin viltrestaurang som serverar lokalt vilt.

Vi tackar Jaktia Pro Team Viltmat för en trevlig jaktdag och ser fram emot kommande recept och vilthanteringstips. Håll koll på jaktia.se om du vill läsa mer om de upplevelser och tips som vårt nya Jaktia ProTeam kommer att skriva om här.

Text & foto: Jonas Nordigårds