Reportage

Västerdalälven – Septemberfiske vid Malungsfors

Västerdalälven är ett större strömvatten med många fina flugfiskesträckor. Ungefär en mil uppströms byn Malungsfors ligger Lima Kraftverksstation. En bit nedströms kraftverksdammen, vid första forsnacken, startar den kvoterade flugfiskesträckan som numera är inne på sitt femtonde år.

Kvoteringen är en kilometer lång och älven är en bit över hundra meter bred på sina ställen. Stenarna i den här delen av älven är bitvis fotbollsstora och periodvis är de extremt hala så filtsula eller bra gummisulor med dubb är med andra ord att föredra. För de som är ovana eller behöver en extra backup i strömmen så är en vadarstav ett bra hjälpmedel.

_JN_3067

Fisket fungerar lika bra från södra eller norra landet men karaktären skiljer något sidorna emellan. Det är grundare och finns mer utrymme för längre vadningar på den södra sidan och på norra sidan finns det mer storsten och djupfåran går närmre land. Jag gillar inte att fiska om samma fiskeplatser och försöker alltid att byta sida från en tur till en annan så man låter sina bästa hotspots få maximal vila mellan fiskepassen.

Access till vattnet finns på båda sidorna och på den norra sidan är det bara att stanna till på lämplig plats längs Sälenvägen och sen ta sig ner till älven. Skyltningen vid vägen kunde vara bättre och det är lämpligt att man ber om en vägbeskrivning i samband med att man köper sitt fiskekort på Malungs Fiskecenter – www.malungsfiskecenter.se. Väljer man att gå ner från den södra sidan kan man vika av vid Sälenvägen och korsa älven i Malungsfors. Det följer en grusväg uppströms älven och har man bara tillgång till en bra karta så man vet var man ska stanna så är det inga problem att ta sig ner till älven på den sidan heller.

Normalt sett är fisket riktigt bra från och med att kläckningarna startar runt andra veckan i juni och sen brukar det hålla i sig ända fram till och med slutet av september. En inbiten fiskare kan hålla på en bra bit in i oktober också bara inte vintern kommer allt för snabbt.

Bilderna i artikeln är från en septembertur tillsammans med min gode vän Mikael Nilsson från Örnsköldsvik som är en driven allätare inom fiske och som sällan lämnar ett vatten utan att fått känna på någon finare fisk. Solskensfiske en klarblå septemberdag är perfekta förhållanden så här sent på hösten. Förmiddagen skvallrade fortfarande om en frostig natt så vi beslutade oss för att ta solsidan av älven. Vi parkerade vid en liten stickväg på sträckans nedre del och fick snabbt på oss grejerna. Mickes hund var helnöjd med valet av fiskesträcka och for fram som en virvelvind i skogen. Vi valde att följa en skogsstig uppströms med tanken att starta vid en het plats och sen fiska oss tillbaka till utgångspunkten. Även hunden verkade ha en plan. Men tyvärr var det inte någon skogsfågel som ville vara med och leka. Snart övergick han helt till att hålla koll på oss medan vi placerade ut oss i älven för att komma åt ett fint djuphål från bästa möjliga vinkel.

_JN_3208

Första halvtimmen handlade mest om att hitta några passande flugor samt åt att klämma och känna på ett par nya spön som vi hade med oss. Till slut var vi klara med inkörningsperioden och fokus gled över helt på det praktiska. Nämligen att presentera flugan på bästa möjliga vis där vi bedömde att chanserna till fin harr var som störst. Första hålet vi fiskade av var ganska landnära och sommartid har den här strömsträckan ett fint trädöverhäng som föder strandlinjen med larver, sländor och andra insekter.

_JN_3140

Den lite större harren älskar den här typen av miljöer. Här kan de stå djupt i skydd av strömmen och sen plocka godbitar från det lugnare vattnet nära land. Hösten hade tagit sin tribun på träden och det i somras så frodiga lövverket var på gång att ge upp. Erfarenheten av sträckan gjorde att vi höll oss kvar och gav fiskeplatsen några extra kast. Ett försiktigt vak röjde en av harrarna i djupstryket och spelet kunde börja. Harren hade förmodligen gått upp på en liten grå dagslända som börjat kläcka och tricket med fiskplatsen var att presentera flugan med maximal flytid precis där två mindre strömfåror gick ihop och bildade en liten strömvirvel. Ett par kast senare kunde jag skönja bredsidan på en stigande harr som i nästa sekund slukade flugan med ett försiktigt slurpande.

_JN_3228

I den här delen av Dalarna fiskar jag oftast med klass tre eller klass fyra spön. Men älven är ett stort vatten och jag brukar föredra ett klass fem spö med medium/tip aktion här. Det spöt ger mig en perfekt mix av känsla och power då det ofta händer att jag fiskar på långa håll och då vill bibehålla en god krokningsförmåga i strömmen. Trots det kraftigare spöt kändes det direkt att det var en finare fisk och några lufthopp senare så började harren ge med sig. Spöt böjdes ända ner i handtaget när jag baxade in fisken mot strömkanten. När den gled in i handen kunde man snabbt konstatera att vi öppnat dagen med en harr på hela 43 centimeter. För området får det anses som en mycket fin harr.

_JN_3089

Några minuter senare är det Mickes tur och han får snart upp en till harr som är i samma storlek. Det är sparsamt med vak och kläckningar men fisken äter ändå med glädje de flugor vi presenterar dem. Jag har själv snöat in lite på torrflugan kungshammaren och den levererar som vanligt harrar i en ganska rask takt.

_JN_3171

Dagen utvecklas snabbt till en kanonfiskedag och när vi summerar fisket efter två och en halv timme har vi landat ett tiotal harrar över minimåttet. Det har bara kommit upp en mindre harr som var ett par centimeter för kort. Fisket har varit helt fantastisk mätt i Malungsmått och jag har varit med om flera gånger en bra bit norröver då fisket inte varit i närheten av att hålla den här jämnhöga kvalitén på medellängden.

Familjen går före för min del under eftermiddagen men Micke väljer att fortsätta några timmar till innan han åker hemåt. Jag känner ett riktigt glädjerus inombords på vägen hem.

_JN_3262

Det är tydligt att det höga minimåttet i kombination med ett minimalt uttag av fisk har gett ett mycket bra resultat i Västerdalälven. Om man under kommande år väljer att utöka med fler sträckor som den här så finns det ingen anledning att tro annat än att fisket ska repa sig på ett liknande vis även där. Västerdalälven är ett vatten som har stor potential att hålla mycket grov fisk och vårdar man bara vattnet så har vi mycket goda möjligheter att få ett fiske som utan problem kan mäta sig med många av de fiskeplatser man ibland åker betydligt längre norrut för att besöka.

Det geografiska läget på älven gör även att det är ett utmärkt vatten för fiskare från Mellansverige, Göteborg och Stockholm att besöka.

Det är inte mycket längre än 30-40 mil beroende på var man åker ifrån och stiger man upp tidigt hinner man med en fiskedag redan samma dag man åker hemifrån.

Det finns även flera intressanta fiskevatten i närområdet och vill man kombinera en helgs fiske med att besöka två eller kanske tre vatten kan jag rekommendera att man också tittar närmare på exempelvis Ogströmmen – www.ogstrommen.se som är ett utmärkt klass 3-4 vatten med ett livskraftigt bestånd av vild öring och harr. Sälen ligger bara 40 minuters bilfärd från kvoteringen så en tur till exempelvis Görälven eller Fuluälven ligger också inom räckhåll för en dagstur, läs mer om dem på www.salensfiskecenter.se.

Information:
Fiskekortet på kvoteringen kostar 200 kr dagen och gäller 17 timmar från kl 09:00-02:00 samt att kortet även gäller som ett vanligt turist dygnskort vilket innebär att man efter 02:00 kan välja att fortsätta sitt fiske nedströms kvoteringen om man vill fiska vidare under natten. Man får ta upp max en fisk med minimått 40 centimeter och man får enbart använda hullingslösa flugor. Det går utmärkt att nypa in hullingen med en vanlig tång. Man tillåter max tio fiskare per dag men min erfarenhet är att man oftast fiskar själv, speciellt om man har möjlighet att boka fisket på vardagar.

Läs senaste nytt om kvoteringen och boka fiskekort på Malungs fiskecenter, www.malungsfiskecenter.se, tel.0280-13030. Om du vill ha guide eller boka paket med boende/guide besök www.edgejonas.se

För er som vill passa på att testa andra vatten i Malungs Fiskevårdsområde som ingår på samma fiskekort som kvoteringen kan jag rekommendera övriga strömsträckor i Västerdalälven men också exempelvis harr- och öringströmmen Ogströmmen eller den mindre öringån Uvån som båda är två riktigt trevliga strömvatten för #3-4. Kommer ni upp i kläckningstider för sjösandsländan i början/mitten av juni så är sjön Upprämmen ett mycket fint vatten med ett fint bestånd av röding och öring. Samtliga dessa vatten ingår på samma fiskekort.

Text & foto: Jonas Nordigårds