Reportage

Viktor ute på flytande fiske

Viktor Johansson är medlem i Jaktia Pro Team – Fiske. Följ honom och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna på Jaktiabloggen, på Jaktias instagram (jaktiase), Facebook och YouTube. I sommar har Viktor varit ute på flytringsfiske och testat flyringspaketet Keeper. Läs mer om hans äventyr och tips om du vill ut och flytringsfiska.

Jag har under sommaren provat på bekvämligheten att ha ett flytetyg med mig när jag fiskar. Alla vi fiskare har vi någon gång suttit där i kvällssolen och sett drömkläckningen börjat. Större och större fiskar börjar visa sig och man ser den vita stora munnen som suger i sig en insekt på ytan och ringarna från ett perfekt head and tail vak sprider sig. En härlig känsla börjar komma inombords och man vadar ut och provar på lyckan att få fisken att ta flugan man valt.

Nu kommer vi dit där vi alla någon gång har varit, när inte inte riktigt når ut till fisken mitt i sjön och då man behöver det där lilla extra. Det kanske till och med är båtförbud i sjön och man är ingen kung på långa kast. Många sjöar idag har båtförbud för att skydda dem mot söndernätning från tjuvfiskare. Detta är ett väldigt effektivt sätt att skydda sitt bestånd mot sånt folk. Men många har insett att folk med flytring är oftast flugfiskare som släpper tillbaka dom flesta fiskarna och då släppt fisket för denna typ av flytetyg.

Just denna typ av fiske blev jag bjuden på i sommar hos en av mina goda fiskekamrater. Jag fick en luddig vägbeskrivning och funderandes frågade jag hur jag skulle hitta sjön från bilparkeringen. Svaret blev enkelt, är fisket som igår så lär du höra oss. Med denna mening i huvudet så ökade jag farten och började fantisera om spöböjar och vakande fisk. Jag kommer fram till parkeringen och under tiden jag tar på mig vadarbyxor så hör jag skratt och glada ord.

Efter en promenad så får jag se mina kamrater ute på en sjö som fullständigt kokar av vak och insekter. Denna kväll var helt meningslös från land då all fisk var mitt ut på sjön och väldigt, väldigt selektiv i sitt val på föda. Vi fiskade på och njut av showen. Jag ska helt ärligt säga att denna kväll så var det min kamrat som drog vinstlotten med en fin harr och en röding. Vi hade inte fått någon fisk denna kväll om vi inte hade haft flytringar.

Några tips till dig som vill prova på flytringsfiske:

  •  Ha gärna ett lite längre flugspö då du sitter så pass långt ner i vattnet, lätt att flugan tar i vattenytan vid kasten.
  • Ett par varma långkalsonger, du kommer sitta länge i kallt vatten (jag använder Woolpower 200g)
  • tänk på att om det börjar blåsa är det väldigt jobbigt att paddla tillbaka i motvind
  • en håv med lite längre skaft så du lätt kommer åt att håva fisken

Flytringar finns i massa olika modeller, allt ifrån lättvikts varianter på ca 4 kilo till stora med extra kraftigt material. Här gäller det att läsa på lite vilken modell som passar dig bäst. Till exempel så har vissa modeller en maxvikt. Modellen som jag själv har kört med i sommar är ett paket från Keeper. Mycket prisvärt paket då allt ingår; pump, simfötter och flytring. Denna modell har rejäl sits som blåses upp. Det jag märkte var att man lätt kan variera hårdheten efter tycke och smak. Jag pumpade upp sitsen ganska hårt för då fick jag mycket flytförmåga slapp sitta i vattnet.’

Flytringsfisket är inte enbart för flugfiskare. Jag provade även att spinnfiska lite abborre och gädda från denna. Kan erkänna att när man hade stora efterföljare på gäddfisket ville man nästan lyfta upp fötterna ibland. Vill man även få lite träning för benen och slippa löprundan har jag ett supertips! Köp till spöhållare till båten, sen är det bara att trollingfiska. Riktigt grym träning för benen och man förlorar ingen fisketid på träningspass.

Nu är höstfisket på harr i fullgång här uppe och det kommer en rapport om detta senare.

Fiskehälsningar Viktor Johansson