REPORTAGE

Så enkelt lagar du smarrig jägarmat över öppen eld

MatFritid

Inget ont om medhavda mackor, men det finns betydligt godare jägarmat som inte är särskilt svår att tillaga. Med en jägarstekpanna eller mindre stekhäll och få ingredienser svänger du snabbt ihop en god måltid som håller energin uppe i jaktlaget.

Mat är viktigt på många sätt under en jakt, säger Joakim Mikaelsson i Jaktia Pro Team.

Under Covid ökade som bekant intresset för att röra sig ute i skog och mark. Som en följd av detta fick utematlagningen också ett uppsving. Trenden verkar hålla i sig och många jägare har också fått upp ögonen för att laga mat ute.

Allt fler upptäcker fördelarna med att ta med sig jägarstekpannan på jakten. Vi har flera varianter med exempelvis hopfällbara handtag, vilket gör att den inte tar så mycket plats i packningen. Kolstål väger inte heller så mycket, berättar Hanna Svantesson på Stabilotherm, en del av Pergite Outdoor AB.

Kolbulle, pyttipanna – och fryspizza

Man kan göra det mesta i en jägarstekpanna! Hemma hos oss går alltid kollbulle och pyttipanna hem, säger kollegan Susanne Byström.

Kolbulle är en enkel och supergod rätt som många gillar. Du förbereder en vatten- och mjölblandning (se recept härintill) hemma som du sedan steker tillsammans med fläsk över öppen eld. Och en pytt från mataffärens frysdisk förvandlas till en riktig smakupplevelse efter att den har legat och puttrat i jägarpannan en liten stund.

En annan maträtt som faktiskt går alldeles utmärkt att laga i stekpannan är… fryst pizza! säger Hanna Svantesson.

”Ta det du gillar från kylskåpet”

Mat som lagas ute smakar bättre. Dessutom skapas det gemenskap i och med att man samlas runt den öppna elden. Det blir ett tillfälle att träffas, tillägger Hanna.

Anders Mattsson på Ultimate Nordic lyfter även han fram den sociala biten att samlas kring matlagning över den öppna elden. Han vurmar för stekhällen. Och enkelheten när det gäller utematlagningen.

Krångla inte till det. Titta i kylskåpet och ta med fläsk, korv, räkor, grönsaker eller vad du nu gillar så blir det bra, säger han.

En mindre stekhäll med en diameter på 48 centimeter är smidig att ta med sig för att skapa maträtter som jaktkompisarna kommer att snacka om länge.

Alla borde ha en stekhäll. Det tar inte lång tid att laga mat på hällen och allt blir så jäkla gott, tycker Anders.

Håll skärpan med bra mat

För Joakim Mikaelsson, hängiven jägare och fiskare samt medlem i Jaktia Pro Team, är mat en del av totalupplevelsen. När det finns bra transportmöjligheter ute i markerna tar Joakim gärna med en gasoldriven stekhäll för att woka allt tänkbart.

Oavsett jakt- och fiskeäventyr så har Joakim alltid med sig en jägarstekpanna och en kaffepanna (emellanåt åker mackjärnet också med). Om han ska göra något snabbt och enkelt blir det inte sällan korv och fläsk i stekpannan.

Joakim önskar att fler upptäcker alla fördelarna med att laga mat ute.

Det går inte att jämföra ett medhavt smörgåspaket med varm mat. Elden och matlagningen sprider värme, gemenskap och glädje. Du blir också piggare och starkare, säger Joakim Mikaelsson.

Och att hålla sig varm och alert är ju nog så viktigt för att kunna höja vapnet med stadiga händer när viltet plötsligt är inom synhåll…

Utforska utbudet av matredskap här på hemsidan och börja fundera på vad du ska bjuda familj och vänner på under nästa jakt och fiske.

Kolbulle

(fyra portioner)

  • 6 dl vatten
  • 5 dl vetemjöl
  • Valfri mängd fläsk (t.ex. tärnad bacon)
  • Favoritsylten
  • Smör

Gör så här: bryn fläsket i smör en kort stund i jägarstekpannan. Häll på lite smet och stek ”bullen” likt en pannkaka i några minuter på vardera sida. Servera med en klick sylt!

Chilli cheesesteak sandwich

(fyra portioner)

  • ca 400 g färdigkryddad, fryst kebab
  • 1 gul lök
  • 125 g mozzarella
  • 3–4 skivor cheddarost
  • 4 mindre baguetter/ciabattabröd
  • 1–2 msk jalapeño
  • Sriracha
  • Smör

Gör så här: hacka löken och jalapeñon samt skiva mozzarellan. Smält smör i jägarstekpannan och stek kebaben tills den fått fin färg. Putta ihop allt kött till en hög i mitten av pannan. Lägg mozzarella och cheddar ovanpå högen. Låt all ost smälta över köttet. Toppa med lite jalapeño. Dela brödet på mitten och spruta i valfri mängd sriracha. Fyll brödet med ost- och köttblandningen. Njut!

Receptet är från www.stabilotherm.se