REPORTAGE

Tempofyllt precisionsskytte på föränderliga banor

Dynamiskt skytte fortsätter att vinna mark även om pandemin har begränsat tillväxten något. En tydlig trend de senaste åren är att allt fler använder pistoler med rödpunktssikten, vilket bidrar till ett ännu snabbare skytte inom denna populära ”actionsport”.

Även skytte med PCC (pistol caliber carbine) har blivit vanligt. PCC är en karbin som skjuter 9 mm, vilket är billigare än exempelvis gevärsammunition och dessutom gör det tillåtet att använda vapnet på en
pistolbana.

Vad är då dynamiskt skytte? Jo, som namnet antyder är det ett rörligt skytte. Det bedrivs på skjutanläggningar och banorna är inte permanenta utan byggs upp för varje träning och tävling. Måltavlorna är av både stål och papp. De har olika poängzoner och för att göra skyttet utmanande kan tavlorna vara rörliga, vinklade och utplacerade på olika avstånd. Det lönar sig att vara både snabb och pricksäker, för det
gäller att avverka banan på kortast tid med högsta träffresultat. Vid sidan av dynamiskt skytte finns nationellt skytte, som indelas i precisionsskytte på fasta poängtavlor på 25 meters håll och fältskytte som består av stationer med grupperade skjutmål. Många som börjar med nationellt skytte byter sedan till dynamiskt skytte som är den snabbast växande tävlingsskytteformen i Sverige och resten av världen.

KRAVET: KUNNA DRA SÄKERT FRÅN HÖFTEN

För att få börja med dynamiskt skytte krävs medlemskap i en skytteklubb och en IPSC-licens (International Practical Shooting Confederation). Säkerhet är A och O. Under IPSC-utbildningen måste skytten visa att denne på ett kontrollerat sätt kan dra ett osäkrat vapen – med patron i loppet – från hölstret. Och under tävlingar bevakar alltid en RO (Range Officer) att varje skytt har vapnet i säker riktning, att avtryckarfingret inte finns i varbygeln under förflyttningar och att patron ur görs på ett säkert sätt efter avslutat skytte.