Reportage

Underställ i ull: Fördelar och hur du vårdar plagget

FritidJakt

För att kunna njuta av att vara utomhus är det viktigt att du är rätt klädd för det du ska göra. Oavsett om du är aktiv hela tiden eller växlar mellan hög intensitet och att ta långa pauser. Så för att hitta rätt när det gäller underställ, finns det några saker du behöver tänka på:

  • Är du varm av dig eller fryser du lätt?
  • Vad ska du göra? Din aktivitetsnivå påverkar ditt val.
  • Är du aktiv hela tiden eller kommer du ta pauser?
  • Hur kallt är det när du ska använda ditt underställ?

Vi bad Woolpower om hjälp att svara på våra frågor om underställ i ull.  

Varför välja ett underställ i ull?

Ullfibern är konstruerad för att skydda mot fukt och kyla såväl som överhettning, det betyder alltså att naturen redan löst problemet med att frysa och svettas innan vi började forska på det. Det är också därför som ull brukar kallas för naturens eget funktionsmaterial. Fiberns struktur gör att ullen binder mycket luft som isolerar din kroppsvärme men samtidigt har den också hydrofobiska egenskaper vilket innebär att den transporterar fukt väldigt effektivt.

Ull kan komma från en mängd olika djur, men det är vanligast med ull från får. Av de över tusen olika fårdjuren i världen är det merinofåret som sticker ut som en favorit inom textilproduktion. Och det är merinoull som vi på Woolpower använder i våra underställ. Ullen som vi använder i våra kläder kommer från merinofår som betar i Uruguay och den argentinska delen av Patagonien. 

När det gäller val av ullfiber till underställ, eller andra plagg du har närmast kroppen, är det två faktorer som är viktiga. Det första är mätetalet micron som mäter hur fin, eller tunn, ullfibern är. När ett människohår kan ligga på ungefär 60 mikron är fin ull i spannet mellan 14-23 mikron. När du ska ha ullen mot huden vill du ha en så tunn och fin ullfiber som möjligt, annars kliar plagget.

Den andra avgörande faktorn är ullens krusighet per centimeter. Ju krusigare ullen är, desto mer luft binder den – vilket ger ett bättre isolerande material. Merinoull har omkring 40 krusningar per centimeter, mer än någon annan ullfiber.

Det är luften som håller dig varm. Ja vi vet att det låter konstigt, men rent tekniskt är det inte kläder som håller dig varm utan material och plagg som isolerar din kroppsvärme och som leder fukt från kroppen. Ullens isoleringsförmåga kommer från dess struktur och krusighet som binder luft redan på fibernivå. Den förmågan kan man sedan optimera genom hur man väljer att spinna ullen till garn och i tillverkningen av plagg.

Ullfibern kan absorbera upp till 30% fukt utan att kännas fuktig, och samtidigt arbetar den aktivt med att transportera bort fukt till plaggens utsida och släppa igenom vattenånga. Det är en kemisk värmegivande process som sker inuti ullfibern och kallas absorptionsvärme. Därför värmer ett ullunderställ även när du är fuktig.

Skillnaden mellan ett underställ i ull och ett i syntet

En av de stora skillnaderna mellan ett underställ i ull och ett i syntetmaterial kommer du att märka om och när du växlar i intensitet eller tar längre pauser.   

Ullfibern kan absorbera upp till 30% av sin egen vikt i fukt utan att du känner dig fuktig och samtidigt som fukten absorberas sker en värmegivande kemisk process, som kallas absorptionsvärme, vilket gör att du känner dig torr och varm även när du är fuktig. Fibern arbetar också ständigt med att tryckutjämna, vilket innebär att den aktivt transporterar bort fukt från insidan av ett plagg till utsidan för att hålla en jämvikt vilket både håller dig torr och ökar värmeisoleringen.

Syntetfibrer har inte denna förmåga utan plagg i syntet kommer snabbt kännas kalla och blöta mot kroppen när du sänker intensiteten eller tar pauser. Det gäller också plagg i bomull, som både absorberar mycket fukt och torkar långsamt.

Använda ull på sommaren?

Ja absolut! Ullen har nämligen en temperaturreglerande förmåga och vill alltid tryckutjämna så det är jämvikt innanför och utanför plagget. Det gör att den förutom att transportera fukt också transporterar bort överskottsvärme så du håller dig behagligt varm. Men då är det bra att välja ett tunnare ullunderställ, som Woolpower LITE. I många varma länder klär man sig faktiskt också enligt lager på lager principen, men med tunna lager i ull för att transportera bort överskottsvärme och hålla sig sval.

Om du ska göra en door-to-door aktivitet med hög intensitet, i varma temperaturer kan ett syntetunderställ vara att föredra framför ett ullunderställ. Men om du ska göra en lågintensiv eller en aktivitet med pauser, så fungerar ullunderställ faktiskt också väldigt bra på vår och sommar.

 

TA HAND OM DITT ULLUNDERSTÄLL

För att kunna använda ditt underställ år efter år är det några saker du behöver tänka på.

Att tvätta är den största boven när det gäller att kläder slits, och här ser man också tydliga skillnader mellan ett underställ i ull och ett i syntet. Med ett syntetunderställ krävs frekvent tvätt, nästan efter varje användning, för att hålla det fräscht och luktfritt. Men ett ullunderställ räcker det oftast med att vädra. Ull är nämligen både självrenande och antibakteriell på fibernivå. Den korta förklaringen är att smuts och doftpartiklar bara stannar på ullens yta och kan därför vädras bort. Men vill du ägna dig åt lite tekniskt nörderi så kan du läsa mer här.

När du ändå måste tvätta
Men ibland måste du trots allt tvätta ditt ullplagg, och då gäller det att följa tvättråden på just ditt plagg och att använda ett ulltvättmedel eftersom enzymerna i ett vanligt tvättmedel bryter ner ullfibern. Tvätta gärna plaggen ut och in för att ytterligare förlänga livslängden och skippa sköljmedel.

Ett plagg från Woolpower kan tvättas i 60 grader men för många andra ullplagg rekommenderas 30 grader. Så titta noga på tvättråden innan du slänger in ditt ullplagg i maskin så att det inte krymper, något många fått uppleva när de kastat sina älskade ulltröjor i tvättmaskinen eller torktumlaren.

Varför krymper ull?

Att ull krymper beror på att fjällen på ullen expanderar vid varma temperaturer. Om ullen dessutom tumlas runt och bearbetas när den är upphettad med varmt vatten så hakar fjällen upp sig i varandra. Det är detta som gör att ullen tovar ihop sig och blir tjock och hård, det gör också att den krymper mellan 25–30 %. När ett ullplagg har tovat sig så finns det ingenting man kan göra för att få den till att bli “otovad igen”.

Så förvarar du ditt ullunderställ

Eftersom ull är ett naturmaterial och fibern består av protein, så bör du undvika att förvara ditt underställ i ett mörkt och instängt utrymme under lång tid, eftersom det finns en risk för att exempelvis pälsängrar ser ditt underställ som en festmåltid.

Relaterade reportage