Akutsjukvård i det vilda

Föreläsning i samarbete med AniCura

Hund

Under senhösten har vi på Jaktia i samarbete med AniCura haft föreläsningar runt om i landet om vad man ska tänka på när olyckan är framme hos våra hundar när man är ute i skog och mark. Missade du eventet? Oroa dig inte - vi bad en av veterinärerna att sammanfatta föreläsningen nedan.

I de allra flesta fall är våra hundar tåliga men trots det finns det risk för olyckor och sjukdomar. Under föreläsningarna pratade AniCura bl.a. om ögonskador, sårskador, stakningsskador och vildsvinsskador men även vad som är bra att ha med sig som första hjälpen.

INNAN JAKTEN

Först och främst kan det vara bra att känna till sin hunds normalparametrar. Så som hjärtfrekvens, andningsfrekvens och kroppstemperatur kan vara bra att ha koll på hos sin egen hund så att man vet om något inte står rätt till.

Nästa punkt, som är lika självklar som viktig, är att hundens form avgör om den ska jaga eller inte. Är hunden i rätt fysisk hälsa, rätt kondition och rätt tränad för det den ska göra? Om inte så bör man avstå för att undvika onödiga skador eller risker för hunden.

Vidare är det bra att kolla upp omgivningarna inför jakten, framför allt om man jagar på ett nytt ställe så att man känner till större vägar, vattendrag och andra riskfaktorer och det är också en god idé att kolla upp var närmsta veterinär finns och lägga in telefonnummer i mobilen om man inte är på hemmaplan.

FÖRSTA HJÄLPEN

När det kommer till första hjälpen så kommer man långt med ordentligt med koksaltlösning (minst 500ml) och bandagematerial tex kompresser och självhäftande linda men några andra saker som kan vara bra att ha med är engångshandskar, foliefilt och kirurgtejp. I tillägg kan det vara bra att ha ett extra koppel, en filt och några rena handdukar. AniCuras veterinärer tipsar också om plastfolie som kan vara ovärderligt efter en sprättskada från ett vildsvinsmöte. Spola såret med rikligt med koksalt och linda sedan plastfolie runt buken innan transport till veterinären vilket minskar risk för uttorkning av vitala organ och mindre risk för fortsatt kontaminering av såret.

Utöver det som man har i sin förstahjälpen väska kan det vara bra att ha ytterligare några saker hemma: medicinsk honung, sårtvätt tex klorhexidinlösning 0,5%, en krage, en pincett, smörjande ögondroppar, mer koksaltlösning, bandagematerial och handskar.

ÖGONSKADOR

När det kommer till ögonskador är det viktigaste att tänka på att man kan försöka spola bort sådant som sitter löst men alltid lämna sådant som verkar sitta fast. Minska risken för att hunden förvärrar skadan genom att använda krage tills man kommer till veterinär. Ögonen är utsatta och skador är vanligt och när det kommer till ögon så är det alltid bättre att låta veterinär titta på det en gång för mycket än en gång för lite!

SÅRSKADOR

Sårskador är ett samlingsbegrepp för flera olika typer av skador såsom bitskador, skärsår och stickskador och trots att alla kallas för sårskador så kan de te sig väldigt olika. Bitskador från andra djur blir inte sällan infekterade men mindre bitskador kan ofta behandlas hemma med rengöring och att motverka att hunden slickar på såret och på så sätt ökar risken för infektion. Skärsår, men även riv-, slit- och sticksår, kan orsaka ordentliga blödningar och kan behöva åtgärdas kirurgiskt för att stoppa blödningen. Det viktigaste då är att hålla tryck mot skadan, en ren handduk eller bandagematerial är att föredra men det viktigaste är att man stoppar blödningen så man tar vad som finns till hands. Det är mycket viktigt att hålla trycket tills man kommer fram till veterinär så att man inte tjuvkikar på såret innan eftersom man då riskerar att blödningen startar igen. Stickskador är inte helt ovanliga hos våra jakthundar och de är ofta värre än vad de ser ut som på utsidan. Det kan vara ett litet sticksår men som skadat inre organ eller kärl inne i kroppen, det finns också risk för att bakterier eller främmande föremål kommer in i kroppen och orsakar problem. Stickskador bör alltid bedömas av veterinär.

TILL SIST

En viktig åtgärd som man ska tänka på vid nästan alla typer av olycksfall är värme. En hund i chock tex på grund av blödning, trauma eller bett blir snabbt nedkyld vilket gör att viktiga funktioner i kroppen får svårare att fungera som de ska. Använd till exempel filt, jacka, foliefilt eller täcke för att värma en hund vid olycksfall.

Under föreläsningarna så gick man bla. Igenom hur man lägger ett tassbandage och hur man ger hjärt-lung-räddning på hund. Kika gärna vidare på finns på anicura.se och kan vara välinvesterade minuter ifall olyckan är framme.

Sammantaget vet vi att det är en hel del som kan drabba våra hundar ute i skog och mark men med några väl valda saker i akutväskan och genom att ha lite koll på vad man ska göra i olika situationer så kan det vara skillnaden mellan liv och död för en skadad hund. Eftersom olyckor kan ske när och var som helst är detta kunskap som är minst lika viktig för hundföraren som för vem som helst som har en hund.

Emma Lindblad-Åström från AniCura Västra Djursjukhuset