Reportage

Haris testar jaktställ Pinewood Reswick Camo

Jakt Produkttest

Haris Beganovic är medlem i Jaktia Pro Team - Fiske. Haris är även jägare och har under vintern fått testa jaktstället Reswick Camo från Pinewood. Häng med och se vad han tycker och ta del av hans tips för att klä dig rätt! Följ Haris och och de andra Jaktia Pro Team medlemmarna här på jaktia.se, på Jaktias Instagram, Jaktias Facebook och YouTubekanal.

Jag under en längre tid använt Pinewoods jaktställ Reswick Camo i färgen Strata/Mockabrun. Då mitt tidigare Pinewoodställ (köpt 2010), som jag använt till jakt, börjat ge vika för naturens hårda krafter kände jag att det var dags att byta ut det mot ett nytt. Jag har använt jackan och byxan sedan tidig höst 2018 fram till januari 2019. Jag har använt det mer eller mindre en gång i veckan under denna period.

Då jag har en tydlig uppsättning av kläder för jakt och respektive fiske så har jag främst använt detta till jakten. Jag har stått eller suttit stilla på pass några gånger under denna period. Men den sorts jakt jag bedriver mest är i huvudsak smyg- och pyrschjakt efter toppfågel och rådjur, på kuperad mark med mycket skog. Det innebär alltså ganska mycket rörelse och en hel del promenader i skogen, men kan också bli ganska statisk och stillastående jakt. Därför blir det extra svårt att klä sig rätt då det växlar fort från kallt till varmt. Jag har skjutit både med hagelvapen och med kulvapen. Under perioden jag använt jaktstället har jag verkligen försökt testa det under olika väderförhållanden. Jag har varit ute i skogen i  allt från snöstorm till sommarvärme och verkligen slitit på både jacka och byxa. Med mening har jag valt dem lite tätare och snårigare stigarna genom skogen och fastnat med både ärmar och fickor i grenar och diverse bråte, utan att lyckats göra ett hål eller en reva.

Haris3
Haris4 768X768

Jackan är vind- och vattentät och likaså byxorna. Alla sömmarna på jackan är tejpade och vattenpelaren är hög. Om inte sömmarna på en ’’vattentät’’ jacka är tejpade så läcker det in vatten förr eller senare när dem riktigt blöta skurarna kommer, viktigt detalj oavsett vilken jacka du väljer att köpa. Luvan är avtagbar och det finns mycket fickor för både radio och andra bra-att-ha saker. Plaggen är, som jag brukar säga ”semifodrade”. Det vill säga att dem inte är tjocka och fodrade för kalla stilla sittande vinterdagar, men inte heller för hundföraren som är på fötterna hela tiden. Reswickstället hamnar mittemellan, där du själv avgör hur varmt eller ventilerande plaggen ska vara utifrån vad du har för kläder under jackan och byxan. Båda plaggen finns i olika färger men för den jakten jag bedriver så kändes Strata/Mockabrun som det naturliga valet. Byxorna är förstärkta vid knäna och nere vid foten. På både jackan och byxan finns det ventileringsfickor på sidorna. För den kräsne jägaren som har dem riktigt skygga djuren på marken så är hela stället tillverkat av ett tyst yttre material som vare sig knastrar eller prasslar.

Haris5 448X600
Image1 448X600

Som jag nämnde tidigare så kan du själv avgöra egenskaperna på plaggen och som vanligt ska du klä dig lager på lager under jackan och byxan. Det är också viktigt att hålla koll på vad det är för temperatur då det avgör hur du ska kläd dig för dagen. När det var som varmast i höstas så hade jag enbart underställ (TERMO WOOL ORIGINAL 2.0 & TERMO WOOL ORIGINAL 2.0 LONGJOHNS) under jackan och byxan. Men med enkelhet kunde jag motverka att jag börja svettas för mycket med ventilering-fickorna. Senare på vintern så använde jag samma underställ fast med en till fleecetröja (PINEWOOD MICHIGAN). När det blev riktigt kallt och när jag suttit på pass så har jag kompletterat klädseln med en värmeväst.

Överlag är jag oerhört nöjd med Reswickstället och det håller upp till den förväntningar jag hade innan jag köpte det. Jag skulle vilja påstå att det är ett mycket prisvärt allround ställ som funkar till mycket olika sorters jakt. Det första som fångar ögat är såklart färgen på plaggen. Stratafärgen skiljer sig från den vanliga militär camoflauge eller den något modernare pixel-camon. Det är en unik kombination av färger som verkar udda på butikshyllan, men smälter fruktansvärt bra in i skogen även om den är sommargrön eller lätt snötäckt mark. Att jackan och byxorna har en bra passform är en sak jag, med långa babianarmar, uppskattar väldigt mycket. Både i hagelskyttet och kulskyttet har jag aldrig känt att kläderna hindrar mig. Inte heller när jag smyger och hukar mig i skogen har känt att kläderna hindrar mig, stramar åt eller känns korta i ärmarna. För dig som har lite kortare ben så finns det D-storlekar om dem vanliga C-storlekarna inte passar.

Som jag tidigare nämnde så är sömmarna svetsade och jag kan med säkerhet konstatera att du kommer hålla dig torr om du inte befinner dig i något sorts monsunregn. Jag skulle inte vilja påstå att plaggen suger åt sig vatten, men att det kan ta något längre tid att torka än vad man kanske är van vid.  För dig som rör dig mycket genom knähögt gräs och vegetation så kommer byxorna inte läcka där kängskaftet slutar, vilket andra byxor kan göra.  Fickorna på bröstet är smidigt sammanfogade med en ’’gummilist’’ så att licenser eller telefonen verkligen håller sig torr. En sak som jag uppskattar på, egentligen på alla ytterplagg, är faktiskt ventilationsfickorna. Ibland klär man sig lite för varmt eller rör sig lite väl mycket och då är ventilationsfickorna ens absolut bästa vän. Man känner sig bokstavligen som ett ånglok när man öppnar dem, och värmen och svetten sakta men säkert försvinner. Dock önskar jag att fickorna på sidorna av jackan och byxan var något längre och gick att öppna lite mer…

IMG 7440 1 768X576

Det som är minst viktigt för mig i ett plagg är ’’tystheten’’. Jag lägger mer vikt på andra praktiska funktioner och färg hellre än att prioritera tystheten i ett plagg. Även om dessa kläder är tysta och du kan utan problem röra dig i dem utan låta för mycket, speciellt efter man använt dem ett tag. Så länge man inte går runt klädd i en plastpåse i skogen så upplever jag det inte som djuren påverkas av kläderna. För att ett klädesplagg ska vara godkänt i tysthet så är det bästa testet att gå ett varv runt sängen när man har en trött och arg sambo en väldigt tidig jaktmorgon, vilket jag såklart inte vågat göra…

Jag kommer fortsätta använda Reswickstället och jag tror att det kommer hålla minst lika länge som det jag hade tidigare. Funktionerna, färgerna och passformen. Det passar mig perfekt för den jag jakt jag bedriver, det vill säga blandad jakt i olika sorters väder. Ska du däremot bara sitta på pass eller bara gå med hund, alltså att du bedriver en specifik jakt, skulle jag valt ett mer fodrat respektive tunnare jaktställ.

På återseende! /Haris

Relaterade reportage