Reportage

Optikskola med SWAROVSKI OPTIK: Välj kikare med rätt egenskaper för din jakt

Jakt

Vår syn är begränsad när det gäller att hitta och identifiera vilt. Som tur är finns det ett brett utbud av jaktoptik, som handkikare, för att förstärka våra synintryck – och öka möjligheterna till lyckad jakt. Ett ständigt utökat produktutbud gör det dock svårt att få en överblick. Vad ska man tänka på för att välja rätt kikare och använda den på bästa sätt?

En kikare av bra kvalitet är en del av standardutrustningen hos dagens jägare. Den hjälper jägare att upptäcka viltet på långt håll och lägga upp en taktik för att närma sig det på bästa sätt. Många väljer en kikare med fast förstoring på 8x eller 10x.

Kolla i kikaren – inte i kikarsiktet!

En handkikare ger dig ett större synfält och bättre djupseende. Det gör att du ser viltet snabbt och tydligt, kan fatta korrekta beslut och prestera bättre på jakten. Och minst lika viktig är säkerhetsaspekten: du undviker att svepa runt med ett skarpladdat vapen för att spana av ett område eller kolla närmare på något som hörs och skymtas längre bort i buskaget.

Grundläggande inställningar

För att verkligen dra nytta av handkikarens prestanda är det viktigt att anpassa den till dig. Dessa två grundläggande inställningar behöver du göra:

Ögonavlastning: individuell anpassning av avståndet mellan pupill (eller glasögon) och kikarens okularlins. Du gör detta för att få fina bilder utan svarta fält. På de flesta handkikare och på alla kikare från Swarovski Optik kan du enkelt anpassa avståndet genom skruva på ögonmusslorna närmast ögonen.

Dioprijustering: anpassning av kikaren om du har ett synfel på höger eller vänster öga. Ser till att båda ögonen får samma synstyrka. Detta ger dig skarpa, detaljrika bilder i alla lägen. Med glasögon på är dioptrin oftast neutral.

Avstånds- och vinkelberäkning

Integrerad avståndsmätare har blivit en allt vanligare funktion i premiumkikare. Det underlättar avståndsbedömningen, speciellt i obekant och/eller svår terräng, och möjliggör exakt mätning av avståndet till viltet. Utifrån denna mätning väljer du rätt träffpunkt och ställer in det ballistiska hjälpmedlet på korrekt avstånd för att kunna skjuta ett exakt skott.

Många moderna avståndsmätare kan också mäta vinkeln mot viltet. Detta gör att kikaren kan identifiera lutningsvinkeln som kan användas för en bestämma det ballistiskt relaterade avståndet till viltet och på så sätt anpassa ballistiken. Vinkeln ökar eller minskar den påverkan som gravitationskraften har på kulans ballistiska bana. Med andra ord: avstånds- och vinkelmätning hjälper dig att ställa in rätt avstånd till viltet utifrån om du ska avfyra skottet uppåt eller nedåt. Även värden som temperatur, lufttryck och höjd påverkar ballistiken och bör kunna justeras i en bra handkikare med avståndsmätare, för att ge korrekt skjutavstånd.

Hjälp att hitta fällda viltet

Kompass och Tracking Assistance är två andra integrerade och uppskattade funktioner i handkikare med avståndsmätare från Swarovski Optik. Sistnämnda är ett smart hjälpmedel som utifrån information om var du avlossade ditt senaste skott visar vägen till det fällda viltet. En oerhört värdefull funktion i okänd och svår terräng.

Vilken handkikare passar dig?

Det finns en perfekt följeslagare för varje typ av jakt. Ta dig tid att kolla närmare på prestanda och egenskaper så att du väljer rätt kikare och får bästa förutsättningar på kommande jakter.

I fullt dagsljus

För att krävande jakter i dagsljus i fjällmiljö gör du bäst i att välja en liten, lätt och behändig kikare – exempelvis 8 eller 10 x 32, 8 eller 10 x 30 samt 8 eller 10 x 25.

Jakt i skymning

För vakjakt när det skymmer är det viktigt med ljusstark optik. En handkikare med prestandan 8x56 är bra ”nattoptik”. Ett alternativ är 8x42-kikare – ett mångsidigt hjälpmedel tack vare den har ett stort synfält samt lämplig förstoring och skymningsprestanda.  

Detaljerna som gör skillnad

Man brukar säg att det inte går att sätta pris på kvalitet. Det gäller i allra högsta grad handkikaren. En bra kikare gör din jakt både enklare och säkrare. Och den ökar din träffsäkerhet genom att du tydligt och detaljerat ser viltet – även när det råder sämre ljusförhållanden.

Ergonomi och användarvänlighet är också något du bör titta närmare på i valet av kikare. Ju enklare och mer intuitiv hantering kikaren erbjuder, desto mer kan du koncentrera dig på det mest väsentliga: att upptäcka, följa och försiktiga närma dig viltet tills det perfekta läget infinner sig.

 

Relaterade reportage