REPORTAGE

Rådjursjakt med hund – rofyllt utan stressade djur

JaktHund

Nu är det dags för jakt på vårt vanligaste och minsta hjortdjur i Sverige – rådjuret. Många föredrar jakten med långsamt drivande hund. Det gäller då att hunden driver på i ett lagom tempo och med täta skall invaggar viltet i trygghet, för att få det att bukta tätt inom jaktområdet.

Rådjursjakten, som inleds den 1 oktober, är en lugn, rolig och en anrik gammal allmogejakt.

Som i all annan jakt så handlar det om att hunden ska få upp och följa ett spår, driva med skall och få djuret att bukta så att det slutligen kommer i pass.

– Rådjuren går ofta upp på höjder för att lyssna var hunden befinner sig, berättar Johanna Hebert, ny medlem i Jaktia Pro Team sedan i somras.

En fin jaktform

Det är förhållandevis lång jakttid på rådjur och det klassas som småviltsjakt, vilket gör att man på många ställen själv kan gå ut och jaga med sin hund. Det är även en fin jaktform där många jaktkamrater kan få lyssna på hundskall i det buktade drevet. Den långsamdrivande hunden har ett lugnt drevsätt och tätt skall som gör att rådjuren känner sig trygga och ofta buktar fint inom mindre områden. Det vill säga, att rådjuren går runt på en mindre yta inom jaktområdet.

Vikten av träning

Johanna Hebert tycker att det är förhållandevis ganska tacksamt att jaga in en drivande rådjurshund. I alla fall när det handlar om de vanligaste raserna för ändamålet eftersom det finns en så djupt rotad jaktlust i de flesta linjer att jakten faller sig naturligt.  

– Träna mycket med din valp i skogen så att den känner sig trygg och lär sig att hitta tillbaka. Jag har själv två drevrar och varje hund är en individ. Med andra ord, det är svårt att säga hur varje hund ska jagas in. Drevar har generellt en stor jaktlust. Så det brukar mest handla om att försöka bromsa den unga hunden och undvika för långa drevtider innan den är fysiskt färdigutvecklad och riskerar att dra på sig skador och andra hälsoproblem.

Kläder och teknik

Även för jägaren handlar det om att behålla lugnet. Att lyssna och hitta en lämplig plats med bra skottläge där viltet förväntas passera.

– Som i all annan jakt så är det viktigt att tänka på vinden. Se även till att klä dig i kläder som inte prasslar. Och ha koll på vädret så att du har tillräckligt på dig. Du kan bli stående eller sittande en bra stund innan du hör drevet närma sig och det är dags. En termos med något varmt att dricka är inte heller fel.

Ta även hjälp av tekniken. En bra, fulladdad hundpejl är en självklarhet för Johanna.

– Med hundpejlen ser jag var det buktar och kan i tid placera mig på ett ställe där drevet kommer att passera om en liten stund.

Mor och dotter längtar

Enda sättet att lära sig var man hittar rådjuren är genom att vistas mycket ute i markerna, skaffa sig lokalkännedom och lägga märke till var de brukar hålla till. Det är svårt att säga var man generellt hittar rådjuren. Det beror mycket på var i landet man befinner sig.

Johanna föredrar jakt med långsamt drivande hundar framför stötande jakt. Framför allt för att jakten är betydligt lugnare.

– Hundarna skäller men hetsar inte viltet på samma sätt. Rådjuren går sakta omkring, stannar upp emellanåt och lyssnar var hunden befinner sig. Det känns som en rofylld och fin jakt utan stressade djur, säger Johanna och tillägger:

– Sedan är det kul när det skäller i skogen, vilket det ofta gör (skratt)!

Hon får medhåll av sin 11-åriga dotter. När Johanna frågar dottern vad som är så roligt med rådjursjakt svarar hon lyriskt: ”Den är nästan roligare än älgjakten. För det skäller jämnt, buktar fint och man får flera chanser!”

Om rådjursjakten

Jakttid: den allmänna rådjursjakten är 1 oktober – 31 januari.

Tillåtna kalibrarna: kulvapen i klass 1 och 2. Hagelvapen i kaliber 20 och grövre.

Relaterade reportage