Börja jaga

Ta jägarexamen

Vapen Jakt

Jag vill börja jaga, hur gör jag? Vad är jägarexamen? Måste man gå en kurs? Frågorna är många när man vill börja jaga. Vi har i en artikelserie försökt svara på de vanligaste frågorna.

För att få jaga i Sverige ställs ett antal krav.

Du behöver ta jägarexamen

En godkänd jägarexamen krävs för att kunna bli beviljad licens för jaktvapen (licensansökan görs hos polisen). Har man blivit beviljad licens för jaktvapen så har man också möjlighet att jaga med sådant vapen. En komplett jägarexamen består av ett teoretiskt prov och tre praktiska delprov; hagelgevärsprov, grundprov kulgevär samt högviltsprov för kulgevär. En komplett examen ger behörighet för samtliga för jakt i Sverige godkända vapentyper. Man kan välja att göra det teoretiska provet och exempelvis hagelgevärsprovet. Med dessa båda prov godkända så är man behörig att söka licens för och jaga med hagelvapen. Läs mer här om Delprov 1 - Hagel och Delprov 2 - Kula som ingår i Jägarexamen.

Det finns ingen nedre åldersgräns för att få ta jägarexamen. Man måste dock ha de fysiska förutsättningarna för att kunna hantera vapen på ett säkert sätt för att få göra de praktiska delproven. Åldersgräns för vapenlicens är 18 år.

Hur ska jag göra för att ta jägarexamen?

För den som ska ta sin jägarexamen är det inte alltid lätt att veta vilken väg man ska välja. Man får studera på egen hand men vi rekommenderar att du går en kurs. Då får du undervisning av en erfaren lärare och du läser tillsammans med andra jaktintresserade och skapar vänner & kontakter för framtiden.

Det finns ett stort utbud av jägarexamenskurser

Studieförbunden erbjuder bra kurser med erfarna kursledare. Att gå en kurs där man har ett flertal lärarledda träffar och har möjlighet att fråga och diskutera med läraren och kursgruppen, är för de flesta mycket givande och ett bra sätt för inlärning.

Det finns ett stort antal kursarrangörer som erbjuder någon form av kortare kurser, ofta 3-5 dagar, så kallade intensivkurser. Priser och upplägg på dessa kurser varierar mycket.

Många av Jaktias butiker arrangerar jägarexamenskurser i egen regi flera gånger om året. Kontakta din Jaktiabutik för mer information.

Vad händer när man klarat av jägarexamensproven?

Då kan man söka licens för de jaktvapen man vill ha. Man ska ha fyllt 18 år. Licensansökan görs hos polisen och under förutsättning att polisen vid prövningen inte har några invändningar så beviljas licensansökan. Tänk på att i vissa delar av landet tar detta flera månader. I din Jaktiabutik får du hjälp med att fylla i licensansökan. Vill du inte skaffa eget vapen men vill jaga med ett som du lånar av en kamrat, så måste du ansöka om och få beviljat ett lånetillstånd hos polisen.

För att få jaga krävs också att man betalar årlig statlig viltvårdsavgift, det så kallade ”statliga jaktkortet” (för närvarande 300 kr per jaktår).

Källa: Svenska Jägarförbundet

Klicka vidare nedan för att läsa allt inom kategorin Börja jaga. 

Relaterade reportage