REPORTAGE

Utrusta dig för effektiv och säker eftersöksjakt

Jakt

Under en jakt kan allt hända. Även då du tycker dig ha perfekt skottläge kan viltet göra en oväntad rörelse, vilket resulterar i att skottet inte träffar där det var tänkt. Ett eftersök kan bli långt och krävande. Det gäller att ha rätt hund och utrustning för att lösa uppgiften.

Rasmus Liljeblad i Jaktia Pro Team är en erfaren eftersöksjägare. Tidigare ryckte han även ut för att spåra trafikskadat vilt. I dag åtar han sig bara eftersök på djur som skadeskjutits under jakt. Några gånger varje år hör jägare av sig och vill ha hjälp av Rasmus.

I samband med jakt är du skyldig att ha tillgång till en eftersökshund inom två timmar om någon i jaktlaget skulle råka skadeskjuta ett vilt. Vad är det då som krävs för ett lyckat eftersök?

– Till att börja med behöver du ha en hund som är tränad för att lösa uppgiften. A och O för eftersök är att ha en hund som tar sig an spår och verkligen vill fullfölja för att hitta det skadade viltet ­– även om friskt vilt korsar spåret och stör koncentrationen, säger Rasmus.

– När du väl får kontakt med det skadade djuret så ska hunden aldrig avbryta. Den ska fortsätta att jobba tills husse eller matte kan avliva det skadade djuret.

Satsa på bra ljus

Väldigt många eftersök sker i mörker. Därför är det viktigt att ha en riktigt bra pannlampa.

– Pannlampan är bland det viktigaste, tycker jag. Den gör att du kan hitta ledtrådar i mörkret som visar hur djuret är skadat. Eftersök tar ofta ganska lång tid, så du behöver ha en lampa med bra batteritid så att den inte plötsligt dör och det blir becksvart när du är mitt ute i skogen.

En vapenlampa är också bra att ha när det blir dags att avsluta eftersöket. Att skjuta med ljus från pannlampan är inte att föredra eftersom ljusskenet tenderar att falla på vapnet. En lampa monterad på pipan ger en bättre ljusbild för att avlossa det avgörande skottet.

– Det här är inget du bör snåla med. Om du köper en lampa av lite bättre kvalitet har du igen det i det långa loppet, menar Rasmus Liljeblad.

Ta hjälp av tekniken

Det finns många tekniska hjälpmedel för eftersök. Rasmus använder både radiopejl och mobilpejl på sina hundar. Lite för att ha både hängslen och livrem, som han själv uttrycker det.

– Det sista jag vill är att en hund försvinner i mörkret när den följer ett skadat djur, exempelvis ett vildsvin som är aggressivt och det finns risk för att hunden kommer till skada. Likaså om eftersöket drar i väg långt och hunden kanske närmar sig en större och hårt trafikerad väg. Där har ju telefonpejlen fördel eftersom den har oändlig räckvidd så länge du har täckning på mobilnätet.

Glöm inte att ta med extrabatterier till hundpejlen och en powerbank till mobilen för att undvika att någon skärm plötsligt slocknar i ett kritiskt skede, poängterar Rasmus.

Skyddskläder för hund och jägare

Skadade djur kan vara aggressiva. Det gäller, som sagt, inte minst vildsvin. Därför är det bra att skaffa en skyddsväst till hunden för att i möjligaste mån minimera skadorna. Speciellt om du har en hund som generellt sett ligger på skadat vilt lite hårdare.

– Dessutom är det reflexer på skyddsvästen, vilket gör att bilister ser hunden bra om den skulle befinna sig nära eller på en väg under eftersöket. Och när jag som jägare kommer in på ståndskallet kan jag tydligt se var hunden befinner sig i förhållande till det skadade viltet.

Om det handlar om eftersök på vildsvin är det även en bra idé även för jägaren att tänka lite extra på säkerheten. Som att exempelvis investera i ett par vildsvinsbyxor. Det finns tysta och sköna innerbyxor med stickskydd som är smidiga att ha under de vanliga jaktbyxorna. 

Packa västen full med bra prylar

I övrigt gäller det att klä sig i lätta kläder för att kunna vara rörlig som eftersökjägare. Välj gärna en tunnare, vindtät jacka – under en hundförarväst.

– En hundförarväst är ett riktigt bra plagg med många praktiska fickor. För att ofta vill och behöver du ha med dig en massa prylar: koppel, extrabatterier, snitselband för att märka ut spår, viltdragare, batterier – och så vidare.

Ladda för långvarigt sök

Varje eftersök är unikt. Skadade djur beter sig aldrig lika från gång till gång. Därför är det svårt att förutse hur lång tid ett eftersök kommer att ta. När det, åter igen, handlar om skadeskjutna vildsvin blir det inte sällan långskjuts. Det vill säga, de kan fortsätta att gå och gå och gå. Till synes helt outtröttliga. Man kan få hålla på hela kvällen och natten. Till stor del för att det är svårt att få till ett bra avslut på grund av mörkret.

– Det kan till och med bli så att man får återuppta eftersöket dagen efter. Jag har varit med om eftersök som har hållit på i över tolv timmar, berättar Rasmus Liljeblad.

Med andra ord: det är bäst att stoppa ner en extra smörgås och kanske några energibars i hundförarvästen för att orka och hålla koncentrationen uppe om det blir en utdragen kamp.

Relaterade reportage