REPORTAGE

Vägen till en stabil, flexibel och långlivad hundgård

Hund

Våra fyrbenta jaktvänner förtjänar en skön plats där de kan dra sig tillbaka och få välbehövlig vila och god mat. Här delar Rasmus Liljeblad i Jaktia Pro Team med sig av tips på hur man bygger en bra hundgård.

– Gör man rätt från början så håller en hundgård i många, många år.

Rasmus Liljeblad vet onekligen vad han pratar om. Han har inte mindre än nio (!) egenbyggda inhägnader på lantgården utanför Växjö. Så, hur går man då till väga för att bygga en stabil, funktionell och trivsam hundgård?

Läget är viktigt

– Till att börja med är det bra att hålla koll på solens läge, för att undvika stekande sol rakt in i hundgården under fina dagar, säger Rasmus.

Det kanske finns träd som kan ge naturlig skugga. I annat fall får man bygga någon form av tak som ger hundarna skydd mot sol och väta.

– Ett bra alternativ är att bygga pallar. Många hundar, däribland mina egna, uppskattar att inte ligga direkt på marken. Det går också att utforma pallarna så att de kan krypa in och få tak över sig.

Förbered marken noga

Slarva inte med markarbetet, är Rasmus rekommendation. Var noga och överväg vilket underlag som dina hundar ska trampa runt på.

– Gräv undan allt gräs och all matjord. Framför allt om det är en hundgård som ska användas frekvent. Annars blir marken snabbt väldigt slabbig.

Underlaget är en smaksak. Vissa lägger plattor eller betong medan andra strör ut makadam eller singel.

– Om man lägger ut plattor så kommer det efter ett tag att lukta väldigt mycket när hundarna har uträttat sina behov. Du får helt enkelt räkna med att spola rent med jämna mellanrum. Dessutom sliter betongplattor ganska mycket på hundarnas tassar, menar Rasmus.

Han föredrar i stället makadam eller singel som underlag. Det gör hundgården väldränerad genom att urin försvinner ner i marken på ett naturligt sätt.

Hur stor ska hundgården vara?

Det beror helt enkelt på hur stor hunden eller hundarna är och hur många hundar som ska dela på utrymmet. På jordbruksverket.se finns tabeller över hur stor hundgården minst ska vara utifrån mankhöjden på varje hund. Jordbruksverket påpekar också att ”det ska finnas en hundkoja eller annat utrymme inomhus.”

En bra grund att stå på

Själva byggandet börjar med valet av en marknära konstruktion som ska rama in själva hundgården.

– Antingen gjuter man en syll som man ställer sektionerna på eller så lägger du ut träreglar på högkant och skruvar fast sektionerna i dem, berättar Rasmus och lägger till:

– En annan sak som är bra att tänka på är om du har en hund som gräver väldigt mycket. I så fall är det värt att investera i grävskydd som läggs ned i marken strax under syllen.

Långvarigt, stabilt och flexibelt

För Rasmus är valet lätt: sektioner av varmgalvaniserad stål är att föredra framför träkonstruktioner. Sektionerna är enkla att montera i syllen (eller träreglarna) och de tar inte stryk av väder och vind. Har du en hund som gärna hoppar? Då finns det hörnstag som håller ihop sektionerna och ger hundgården bra stabilitet.

– Och om du senare skulle vilja flytta hundgården så är det enkelt att skruva loss sektionerna och sätta upp dem på ett nytt ställe. Med en hundgård av trä blir det betydligt svårare…

Klart hundar ska ha en bar!

Satsa på en bra matbar, tipsar Rasmus. Det finns både barer med fasta matskålar och varianter med skjutbara skålar som gör att man kan fylla på med mat utifrån utan att gå in i hundgården. Du klipper helt enkelt ett hål i en sektion och skruvar fast matbaren.

– Det är en väldigt bra lösning om till exempel någon ska passa hundarna medan du är borta och du kanske är rädd för att de ska smita eller om den som ska passa dem inte är så van vid hundar.

Pallar, pallar, pallar…

Rasmus återkommer flera gånger till sin förkärlek för pallarna. Men lägg inte för mycket pengar på byggmaterialet, poängterar han. Många hundar är som bekant benägna att gnaga och bita en hel del. Undvik tryckimpregnerat virke (som så klart inte är bra för hunden att få i sig) utan köp billigt, obehandlat trä och bygg nya pallar efter ett tag.

Salt och fasadskydd

Ett bra tips är att strö ut grovsalt i hundgården då och då. Typ tösalt som används för att motverka halkiga vintervägar. Saltet tar bort bakterier och dålig lukt.

– Se bara till att hålla hundarna utanför hundgården tills det antingen har regnat eller du har vattnat, så att saltet har smält och sjunkit ner i gruset. Risken finns annars att saltet torkar ut hundarnas tassar.

Till sist: om du bygger hundgården mot ett hundhus eller boningshus – sätt upp en träskiva eller plåt mot fasaden för att skydda den.

– Hundar gillar som bekant att krafsa och gnaga. Och då ligger panelen pyrt till. Det vet jag av egen erfarenhet, skrattar Rasmus.

Relaterade reportage