Reportage

Johanna Heberts bästa tips för hur du berikar en hundgård

Hund

Vad menas egentligen med att berika en hundgård och vad innebär det i praktiken? Det ska jag försöka svara på i den här texten. Hoppas att det ger dig några konkreta idéer om hur du kan berika just din hundgård.

Johanna Hebert Hundgård Berikning1

Låt oss börja med att reda ut vad begreppet berika innebär i detta fall. I korthet handlar det om att hunden ska få utlopp för sina medfödda beteenden så som vila, jaga, äta och markera revir – för att bara ge några exempel.

Hur kan vi då uppfylla stimulera dessa beteenden för hunden när den är i hundgården? Till att börja med bör hunden ha minst en liggplats som är upphöjd från marken i hundgården.

Tänk på placeringen för att ge hunden skydd i form av skugga när det är soligt. Om man har möjlighet är det självklart bra att kunna ge hunden fler sovplatser att välja mellan.

Enkla, uppskattade sovplatser

Vi har valt att bygga enkla sovplatser av bland annat trallvirke, lastpallar och kabellindor som finns i olika storlekar. Det har blivit populära platser för våra hundar.

Det är också viktigt att det finns en plats som ger mer skydd för hunden. En lya, helt enkelt. Jag tänker då främst på till exempel en hundkoja eller liknande krypin för hunden. Vi har provat det mesta för att våra hundar ska få något att ”bädda med” och sova skönt på. Det som har funkat bäst för oss är träull. Den kan hundarna hålla på att stöka med hur mycket de vill utan att ha sönder ullen. Det finns heller ingen risk för att hundarna får i sig ullen eller skadar sig.

Stimulera till fysisk aktivitet

Om möjlighet finns kan det vara bra med olika underlag i hundgården, som exempelvis bark eller gräs, så att hunden kan få utlopp för sitt grävande. Men om ni kanske har en rymningsbenägen hund, tänk på att gräva ner en armeringsmatta vid hundgårdsnätet för att förhindra att hunden gräver sig ut.

Nivåskillnader inne i hundgården kan också uppmuntra din hund till att röra på sig. Genom till exempelvis bygga en utsiktsplats som hunden kan klättra eller hoppa upp till. I vissa fall kanske det räcker med en stor sten. Ett bra alternativ är också en stock att balansera på. Likaså att ställa in en stubbe i hundgården (om det kanske inte redan finns ett träd där). Vår stubbe blev snabbt en populär grej att nosa på och markera revir på klassiskt manér… Oavsett vad du bygger eller ställer inne hos hunden: tänk på placeringen så att det inte ger hunden en bra avsats för att kunna hoppa ut ur hundgården om den skulle få ett infall.

Ge mat på ett nytt sätt

Även utfodring kan göras på ett sätt som berikar hundens naturliga beteende. Mat brukar vanligtvis serveras i en skål – och ätas upp på fem röda sekunder. Om du har möjlighet, pröva i stället att sprida ut maten på till exempel en gräsmatta eller något annat underlag. Det gör att hunden får jobba lite för maten genom att nosa och leta efter den. Ge gärna hunden ett tuggben. Det håller din hund sysselsatt samtidigt som det är gynnsamt för tandhälsan och bra träning av käkmusklerna.

Insynsskydd skapar lugn

Placering av olika hundar och insynsskydd vill jag lyfta som en viktig sak för att skapa en så harmonisk plats som möjligt för våra hundar. Vi vill ju ge dem en lugn miljö som inte gör dem stressade. Det finns sätt att motverka detta. Vi har ganska många hundar och tänker alltid på hur vi placerar dom tillsammans med varandra i hundgården.

Vi har byggt insynsskydd mellan våra olika hundgårdar som gränsar till varandra, för att skapa lugnare och tryggare miljöer för våra hundar. Om du kanske har något som din hund ser och skäller på hela dagarna, så kan ett insynsskydd kunna ta bort detta ”störiga intryck” från hunden och göra den mindre stressad.

Släpp dem lösa emellanåt

Utöver våra hundgårdar har vi också byggt en rasthage för våra hundar. Det är en cirka 2 000 kvadratmeter stor inhägnad hage där vi brukar släppa våra hundar och låta dem springa fritt, leka, nosa och leta efter råttor eller vad som lockar dem för stunden. Det är en väldigt uppskattad plats för hundarna.

Förutom dessa sätt att berika hundens tillvaro i hundgården, så är det mest en plats för vila. Visst, vi brukar exempelvis ge vår valp valpar en noga utvald leksak. Men för det mesta när man bjuder till och fixar lite extra i hundgården, så biter hundarna sönder det med risk att skada sig.

Har du fått några idéer?

Om du precis som jag försöker att aktivera hunden så ofta som möjligt genom att jaga, spåra och träna på olika moment, så får du förhoppningsvis se en lugn och avslappnad hund som sedan vilar ut i hundgården.

Allt detta baseras på mina egna erfarenheter. Det är bara fansin som sätter gränser för vad och hur mycket du kan göra för att berika våra fyrbenta vänners tid i hundgården. Men om jag har fått dig att reflektera över hur du kan eller kanske redan berikar våra hundars liv, så har det varit värt varje minut som jag lagt ner på att skriva dessa rader.

Relaterade reportage