Den 21 augusti börjar licensjakten på björn i sju län i mellersta och norra Sverige. Totalt 649 björnar får fällas. Intresset för björnjakt har vuxit de senaste åren. Det konstaterar Rasmus Liljeblad som här berättar om vad som är viktigt att tänka på innan och under björnjakten.
– Man kan inte få mer action än när man jagar björn – kungen i skogen. Det finns ju ingen som står över björnen i näringskedjan så det är en mäktig upplevelse, säger Rasmus Liljeblad.
Han jagade björn för första gången för 6–7 år sedan och har sedan dess samlat på sig en hel del nyttiga erfarenheter som han gärna delar med sig av.
Rätt hund för jobbet
Utfallet av björnjakten är direkt avhängt av vad du har i kopplet. Hunden spelar en väldigt viktig roll för om du ska få en lyckad björnjakt eller inte, menar Rasmus.
– Björnjakt ställer höga krav på hundarna, vilket långt ifrån alla klarar av. Hundarna ska klara av att spåra gamla kalla spår efter björn. De behöver vara uthålliga, ihärdiga och, inte minst, modiga.
Vissa blir helt enkelt vettskrämda när de hamnar på ett björnspår. Och det är egentligen inte så konstigt då det naturliga för en hund är att man inte jagar något som står över en i näringskedjan. En vanlig reaktion kan också vara att hundarna låtsats som att de inte har vittring av björn. Om det är hund som är van vid älgjakt och korsar ett älgspår som är mycket färskare än björnspåret, så finns det risk för att hunden byter fokus och i stället börjar att följa älgspåret. Samma sak kan hända om man jagar med en stövare och den får vittring på räv.
Intelligent djur som försöker luras
Det är just själva hundarbetet som gör att Rasmus tycker att björnjakt är så utmanande och roligt.
– Samtidigt handlar det om jakt på ett jäkligt intelligent djur. Ett av de mest intelligenta vilda djuren som vi har i Sverige, säger Rasmus och utvecklar:
– Det är något speciellt med björnen. Det finns inte många djur som man jagar och verkligen känner att den tänker: ”Vad ska jag hitta på nu för att lura bort hundarna?”
Med andra ord, man får vara beredd på kreativa och oväntade upptåg av en jagad björn. Det händer exempelvis att den hoppar fram och tillbaka över ett stort vattendrag för att helt enkelt förvirra hundarna.
– Vid andra tillfällen kan björnen springa i full fart för att plötsligt slänga sig ner i någon fördjupning i marken – och sedan flyga upp som gubben i lådan för att försöka skrämma hundarna.
Här hittar du björnen
Till att börja med handlar det om att få ett bra uppslag. Det vill säga, få tydliga indikationer på att det finns björn i ett visst område. Som exempelvis ett område där de finns mycket bär, som är björnens favoritföda för att gå upp i vikt inför att den går i ide.
– Försök att leta upp ett bra bärområde, gärna på en bergssida. Kolla efter spillning och andra spår efter björn. Som en slagen älg, upprivna stubbar och jordgetingbon. Björnen gillar helt enkelt att stöka runt en hel del.
Klä dig för en långa jaktdag
Påfallande ofta kännetecknas björnjakt av långa och svåra spårningar. Björnen gör, som sagt, sitt bästa för att lura bort dig och hundarna. I slutet av augusti är det troligtvis fortfarande ganska varmt och du kommer att få röra på dig en hel del, så klä dig smart.
– Det är verkligen lager på lager som gäller från topp till tå, så att man kan ta av sig allt eftersom under dagen, säger Rasmus.
– Jag är väldigt förtjust i ull som värmer när det är kyligt och svalkar samt transporterar bort svett när det är varmt. Vanligtvis har jag på mig tunna fritidsbyxor av bomull som torkar snabbt under dagen om man skulle bli blöt av dagg eller av att gå genom högt gräs.
Satsa på bra teknik – och extrabatterier
När det gäller utrustning så är det superviktigt med en hundpejl som du verkligen kan lita på när det gäller. Och eftersom björnjakten kan dra ut på tiden så gör du bäst i att ta med extra batterier och kanske en powerbank för att kunna ladda både pejlen och mobilen.
– Det är viktigt att kunna ringa om något händer. Man ska ju komma ihåg att man jagar ett djur som kan skada dig och hundarna rejält. Dessutom ska du så snart som möjligt rapportera till Länsstyrelsen om du har lyckats att fälla en björn.
Rasmus kör med ”både hängslen och livrem”, som han själv uttrycker det. Det vill säga, dubbla system – både mobilpejl och radiopejl.
– För mig är det ett måste att ha båda delarna. Jag får räckvidden med mobilpejlen samtidigt som radiopejlen ger mig garanterad täckning i all lägen.
Var beredd att skjuta uppföljningsskott
Rasmus påtalar vikten av att träna mycket med sitt vapen inför björnjakten. Vanligtvis ställer sig björnen i tät skog och du behöver komma nära för att kunna ta ett säkert skott. Och i det läget vill du verkligen inte att något strular…
– Dels ska bössan fungera felfritt, dels behöver du snabbt kunna skjuta ett uppföljningsskott om det första skottet inte satt exakt rätt och var direkt dödande.
Med ett uppföljningsskott undviker du dessutom att hundarna skadas.
– Jag skulle vilja påstå att uppemot 90 procent av skador på hundar under björnjakt uppkommer efter att en björn har blivit påskjuten med ett första skott. Även vid en hjärta- och lungträff tar det några sekunder innan björnen avlider och på den tiden hinner den riva eller bita adrenalinstinna hundar som vågat sig lite för nära det fällda viltet.
”Nervöst och speciellt”
För Rasmus Liljeblad blir det framöver björnjakt i Jämtland och Västerbotten. Förhoppningen och det viktigaste för honom är att få till några bra hundarbeten.
Han minns tydligt när han fällde sin första björn.
– Det dunkade på bra i bröstet när jag smög fram på det första ståndskallet. Jag hade aldrig sett en björn innan under jakt, så det var väldigt nervöst att ta det skottet. Det är förmodligen en upplevelse som jag aldrig kommer att glömma.