Reportage

Optikskola med SWAROVSKI OPTIK: Fem sätt att testa kvaliteten på din kikare

Jakt

Hur bedömer man kvaliteten på optiken i en kikare? Här är fem praktiska tester som hjälper dig att sålla agnarna från vetet när det gäller en kikares skärpa och detaljrikedom.

En bra kikare är en långsiktig investering. Den blir förhoppningsvis en trogen följeslagare som du alltid har med dig i skog och mark i många, många år. Så ta tid på dig att verkligen undersöka hur kikaren känns att hantera och så klart framför allt – vilken bildkvalitet den levererar. Och det kan inte nog understrykas: det är verkligen skillnad på kikare och kikare. Detta kommer du att märka med all tydlighet när du jämför olika kikares optik, vilket vi starkt rekommenderar att du gör.

Dessa fem enkla och snabba gör-det-själv-tester ger dig svar på hur bra en kikares bildåtergivning är ur olika aspekter.

  1. Övergångar från ljust till mörkt

Du hittar dessa övergångar på registreringsskyltar, skyltar och belysta stortavlor men även på träd, löv, grenar samt bergskanter och åsar framför en ljus himmel. I en kvalitetskikare är det väldigt lite färgfransning* i övergångar mellan ljust och mörkt, vilket ger dig detaljrika bilder. Men var försiktig och titta aldrig direkt på solen genom kikaren. Det kan skada dina ögon!

  1. Fina strukturer

De fina strukturerna på fåglars fjäderdräkter gör dem till perfekta ”testobjekt”. Detsamma gäller för pälsförsedda djur. Studera och imponeras av detaljrikedomen. Ju bättre optik, desto mindre gul eller blåaktig färgfransning ser du i kikarens bild.

  1. Stjärnhimlar

Stjärnor på en klar himmel är perfekta för ett test av bildkvaliteten eftersom de är mycket ljusa, punktformade ljuskällor mot en mörk bakgrund. Om du tittar genom en kikare med förstklassig optik visas stjärnorna utan förvrängning.

  1. Kanter

Det är också en bra idé att fokusera på ett föremål eller en detalj som inte är i mitten av bilden (vilket man vanligtvis gör). På så vis kan du kan kontrollera hur bra kant-till-kant-skärpan är och huruvida det är färgfransning i bilden.

  1. Dåligt ljus

Till sist kan du också testa bildkvaliteten i olika, lite sämre ljusförhållanden. De ljusfenomen som uppstår när ett objekt är bakgrundsbelyst eller när du tittar i skymningen, gör att du lätt ser skillnaden mellan en premiumkikare och en massmarknadsprodukt.

Hoppas att dessa fem tester hjälper dig att bedöma kvaliteten på kikaren som du är intresserad av. Om det är något du undrar över så är du som vanligt alltid välkommen in i din närmaste Jaktiabutik. Vi lovar att göra vårt bästa för att svara på dina frågor.

* Färgade kanter objektet. Uppstår ofta när ett mörkare objekt är framför en ljusare bakgrund.

Relaterade reportage