REPORTAGE

Att tänka på när du ska välja hundfoder

Hund

Vad som är den bästa hundmaten har diskuterats i generationer och det kommer säkert att vara så även i framtiden. Vi frågade Carl Haglind på Vom og Hundemat Sverige om vad man bör tänka när det gäller hundmat. Här är hans råd.

Hunden är precis som sin förfader vargen ett rovdjur som är köttätare. Fysiologiskt sett är den anpassad till en diet bestående av animaliskt fett och protein.Kolhydrater ingår inte alls, eller i mycket liten grad i kosten. Och matsmältningssystemet är uppbyggt och anpassat för nedbrytning av energirik mat.

De flesta hundfoder idag är baserade på spannmål som är rika på kolhydrater, både i form av stärkelse och fibrer. Hundmaten innehåller ofta måttliga mängder fett och såväl vegetabiliska som animaliska proteinkällor används. Den är också ofta kraftigt processad, vilket man helst vill undvika. Min rekommendation är att använda ett foder som är mycket rikt på protein och fett från animaliska råvaror.

Färskfoder eller torrfoder

En kombination av färsk- och torrfoder har visat sig vara välgörande för såväl hund som ägare enligt flera veterinärer. Genom att blanda färsk- och torrfoder kan du mixa den mängd du vill ha och som är rätt för din hund. Om du skulle vilja byta från färskfoder till torrfoder rekommenderar jag att du vänjer hunden successivt genom att försiktigt öka mängden torrfoder i köttet för att undvika magproblem. Däremot hanterar de flesta hundar en övergång från torrfoder till färskfoder utan större problem. Fördelen med färskfoder är att det inte är processat.

Fett är den primära energikällan

Jag rekommenderar, som sagt, animaliskt fett som kommer från nöt, kyckling, lax och så vidare. Fett ger energi och animaliskt fett ger ungefär dubbelt så mycket energi som protein och kolhydrater. Därför är animaliskt fett bättre för hunden eftersom den använder det som primär energikälla efter bara ett par minuters arbete. Ett råd är att kontrollera att innehållsförteckningen står i storleksordning, det vill säga att den största beståndsdelen står först (företag är skyldiga att göra det). Se till att köpa ett foder som

Jag rekommenderar, som sagt, animaliskt fett som kommer från nöt, kyckling, lax och så vidare. Fett ger energi och animaliskt fett ger ungefär dubbelt så mycket energi som protein och kolhydrater. Därför är animaliskt fett bättre för hunden eftersom den använder det som primär energikälla efter bara ett par minuters arbete. Ett råd är att kontrollera att innehållsförteckningen står i storleksordning, det vill säga att den största beståndsdelen står först (företag är skyldiga att göra det). Se till att köpa ett foder som säkerställer hundens behov av näringsämnen.

 

DSC0678

Tips för den aktiva hunden

Det finns färskfoder som är gjorda på rent kycklingfett. Det används bäst när hunden behöver extra mycket energi, till exempel under jakt, drag eller annan fysisk ansträngning. Mängden energi styrs av flera olika faktorer: hundens ras, ålder, aktivitetsnivå samt väderförhållande. Utfodringen kan vara allt från ett par teskedar för små hundar till ett par matskedar för större hundar. Sedan vill jag trycka på att vatten är det absolut viktigaste näringsämnet för en arbetande hund. Visste du att kött består av 65–70 procent vatten? Till skillnad från torrfoder som bara innehåller 10 procent. Hundar är dåliga på att dricka vatten och därför är det extra viktigt att de får i sig vätska genom maten. En hunds grundbehov är ungefär en halv deciliter vatten per kilo och dygn, vilket motsvarar 1,5 liter för en 30-kiloshund. Men om det är väldigt varmt eller om hunden ansträngt sig mycket kan behovet öka markant.

För mer råd och inspiration till din hund, besök din närmsta Jaktiabutik. För att se mer av Jaktias erbjudanden för din hund, se vårt utvalda sortiment.

Relaterade produkter

Relaterade reportage