REPORTAGE

"Det finns många skäl till att hundar ska ha skyddsvästar"

HundJakt

Allt fler hundägare skaffar skyddsvästar till sina fyrbenta jaktvänner. Det är en relativt liten investering som kan göra stor skillnad. För både din hund och plånbok. Det menar Mikael Tham, erfaren jägare som driver hundvästmärket Tuskproof. Han lärde sig den hårda vägen att hundar bör ha skyddsväst.

– Det kanske låter hårt, men jag brukar säga att ”alla bra vildsvinshundar blir förr eller senare skadade”, säger Mikael och utvecklar:

– En riktigt bra vildsvinshund jobbar väldigt intensivt, söker upp och är nära vildsvinen i tät och ogästvänlig terräng. Och även om hunden är försiktig så… förr eller senare hinner den inte undan i tid. Ju äldre hunden blir, desto större risk att den kommer till skada. Hunden är inte lika rapp i steget och reaktionsförmågan är sämre.

Många gör misstaget, menar Mikael, att tro att en hund som varit försiktig i alla år aldrig kommer att råka ut för någonting.

– Jag resonerade också så tidigare, vilket tyvärr ledde till att ett par av mina hundar på ålderns höst skadades under vildsvinsjakter.

Orsakar lidande och stora kostnader

Mikael delar dessa tråkiga erfarenheter med många jägare runt om i landet. Hundar som skadas under jakt är ett stort problem som orsakar mycket lidande för hundarna och som kostar hundägare och försäkringsbolag en massa pengar. Ett litet snitt kan bli ett par stygn som gör att hunden är borta en månad av en i övrigt ganska kort jaktsäsong.

– Det finns många skäl till att din hund ska ha väst på sig, konstaterar Mikael.

– Västen skyddar inte bara mot vildsvinsattacker. Den hindrar också att hunden spetsar sig på vassa grenar, river sig på taggtrådar och så vidare.

Skyddar bra mot smällar

Han har själv varit med på jakt där en hund blev påkörd och kasade på asfalten, men reste sig upp utan skrapsår och fortsatte att jaga.

– Det hade den definitivt inte gjort om den inte haft skyddsväst på sig.

Förutom vildsvin så innebär vargens utbredning en allt större fara för jakthundarna. För att skydda dem mot vargen så kan man montera ”vargstål”, det vill säga piggar av rostfritt fjäderstål, på Tuskproof-västarnas ryggpartier.

Västarna ger inte bara hundarna ett bra skydd mot fyrbent stressat och aggressivt vilt. Ibland lurar faror på annat håll. Uppe i luften.

– Då och då ringer personer som är oroliga för att deras hundar ska bli attackerade av kungsörn och havsöron, berättar Mikael.

Vad kännetecknar en bra skyddsväst för hundar?

– Framför allt ska den ge hunden ett bra skydd utan att hunden märker att den har västen på sig.

Hundar sliter oerhört hårt på all utrustning eftersom de allt som ofta rusar fram genom täta buskage, björnbärsris, taggtrådar och så vidare. Därför bör man satsa på en väst med ett riktigt slitstarkt yttertyg som Cordura, menar Mikael.

Vidare ska västen ha ett bra stickskydd, för att minimera skadorna om hunden får hugg av vildsvinsbetar.

– Under varma jaktdagar är det viktigt att västen inte överhettar hunden. Som stickskydd använder vi därför Dyneema (superstark syntetfiber) som har en närmast svalkande känsla, andas bra och inte suger åt sig vatten.

Skyddsvästen ska täcka så stor yta av hunden som möjligt. Samtidigt behöver västen vara lätt och smidig, för att inte försämra hundens smidighet och prestationsförmåga.

– Hundens bästa försvar mot att inte bli skadad är ju dess rörlighet och snabbhet, säger Mikael Tham.

Att skyddsvästen har tydliga signalfärger är viktigt. Bilister ser hunden bättre. Likaså jägaren, något som är nog så viktigt vid ståndskall. Det gäller då att ha koll på var hunden befinner sig i förhållande till viltet för att kunna ta ett säkert skott. Av den anledningen har Tuskproof-västarna olika signalfärger fram- och baktill.

Tar det tid för hunden att vänja sig vid skyddsvästen?

Hundarna känner inget obehag av västen. Invändningstiden är i princip obefintlig.

Om hunden behöver vänja sig vid västen, så är det fel på västen – inte hunden, menar Mikael.

– Det är klart, första gången du tar på din hund en väst i butiken eller hemma i köket så kommer den att stå som en staty och undra vad som händer, säger han med ett skratt.

– Men så fort hunden får på sig skyddsvästen i skogen så glömmer den västen på fem röda sekunder.

Ganska snart blir skyddsvästen också en tydlig signal för hunden. Det kan räcka med att lägga fram västen på kvällen för att hunden ska börja hoppa vid dörren eftersom den vet vad som väntar.

Mikael har fem olika jakthundsraser idag. Han skulle själv aldrig drömma om att bege sig ut på jakt utan att sätta på västar på sina hundar.

Han berättar att det dock alltjämt finns hundägare som är skeptiska och säger att en skyddsväst hindrar hunden.

– Men en bra väst gör inte det. Den bara skyddar utan att hindra.

Få 50 procent rabatt på din hundväst

Visste du att Länsstyrelsen uppmuntrar folk att skaffa hundvästar genom att ge 50 procent i bidrag på köpesumman? Det du vanligtvis behöver göra (det kan skilja sig mellan olika länsstyrelser) är att ladda ner en blankett som du fyller i och skickar in tillsammans med inköpskvittot till Länsstyrelsen. Ersättningen gäller för en person och hund per år och max 5 000 kronor.