REPORTAGE

Hur du väljer ett hagelvapen som passar dig bäst

Jakt

Vägen till ett lyckat hagelskytte går via ett noggrant val av vapen, bra framförhållning och skjutpositionering samt sist men inte minst kontinuerlig träning. Det menar Mathias Persson i Jaktia Pro Team som tidigare har tävlat i hagelskytte både i Sverige och runt om i Europa.

Mathias Persson, som bor i Tingsryd utanför Växjö i Småland, arrangerar en del fågeljakter. Men när det handlar om hagelskytte för egen del blir det, för att använda hans egna ord, mest en nostalgitripp då och då för att jaga rådjur, hare, räv och fågel.

– Jag försöker att hålla i gång hagelskyttet även om det inte alls blir samma omfattning som när jag tävlade. Men det blir i alla fall några tusen skott om året, berättar Mathias.

Din jakt styr val av vapen

När det gäller att köpa hagelvapen finns det en del att tänka på, menar han. Först och främst bör man vara på det klara med vad man ska använda vapnet till. Det styr vilken kategori av hagelvapen man bör satsa på: sida-vid-sida, hagelbock eller hagelautomat. Dessa olika hagelvapen är bra i olika situationer.

Sida-vid-sida innebär att piporna är bredvid varandra. Med andra ord, det är den traditionella hagelbössan. Många uppskattar just det klassiska utseendet och den speciella känslan som följer med att hantera vapnet.

– Samtidigt är sida-vid-sida det mest svårskjutna hagelvapnet. Det är knepigt att balansera vapnet vid det andra skottet och rekylen är svår att hantera. Vapnet kräver mycket träning om man ska bli bra. Av den anledningen ser man sällan en tävlingsskytt som använder en sida-vid-sida.

Tyst hagelbock och mångsidig automat

En mer lätthanterlig rekyl får du av en hagelbock. Det är också ett tyst vapen. Perfekt när du till exempel står vid ett rävgryt. Du kan ladda vapnet snabbt utan att knappt ge något ljud ifrån dig.

– Jagar man mycket fågel så är hagelbock också att föredra då det är trevligt att umgås med vapen som kan brytas så alla uppfattar att det inte är laddat.

Den som är ute efter ett allsidigt vapen bör titta närmare på en hagelautomat. Du kan ladda med ett skott mer jämfört med sida-vid-sida och hagelbock. Vapnet skapar också minst rekyl. Men framför allt är hagelautomat är ett bra val om du jagar mycket från gömslen.

– Du laddar ju vapnet obrutet vilket gör det smidigt i trånga utrymmen som just gömslen. Många av dagens automater passar också för sportskytte.

Vapen för din fysik och ditt skytte

Det absolut viktigaste är att få ett vapen som passar dig. Det vill säga, att det är perfekt längd och höjd på kolven så att ögat helt naturligt kommer i rätt läge i spången. Detta är något som den kunniga personalen i en Jaktiabutik kan hjälpa dig att justera.

– Om hagelvapnet inte passar så är det som att ha ett feljusterat kikarsikte på en studsare. Du träffar inte där du siktar, helt enkelt. Köper du en sådant vapen och börjar skjuta så tvingas du i stort sett till att göra fel för att träffa, vilket blir helt galet.

Överslag och val av piplängd

Ett träffläge som gör att din hagelsvärm är något högt justerad är att föredra.  Det innebär att du kan se fåglarna ordentligt, sikta i underkant och sedan skjuta ner dem tack vare överslag på träffen.

Hur ska man då resonera kring piplängd? Jo, i korthet så här: valet av piplängd beror framför allt på hur du skjuter. Om du till exempel skjuter med en snabb sving kan de vara lättare att kontrollera din rörelse med en kortare pipa. Och följaktligen tvärtom: för dig med bättre framförhållning och lägre svinghastighet passar förmodligen en längre pipa bäst.

Tips för att bli bättre hagelskytt

Om du har en tendens att skjuta över eller under, framför eller bakom din tänkta träff så beror det troligtvis på någonting som du gör innan du avlossar skotten.

– Till att börja med gäller det att ställa upp fötterna där man tänker att skjuta skottet – och inte där viltet är när du ser det. Jag, som är högerskytt, brukar föreställa mig att jag drar ett streck från hälen på min bakre högerfot genom tån på min främre vänsterfot. Då har jag en bra position för mina fötter som är i linje med riktningen där jag kommer att skjuta.

Undvik sedan att svänga för mycket med armarna. Jobba i stället med höften och benen för svingen. Och ha ett lätt framåtlut på överkroppen, påpekar Mathias.

– Jag brukar sträva efter att näsan ska vara precis över min vänstra stortå. Då har jag ett lagom framåtlut, säger han med ett skratt.

När du väl har valt och justerat ditt vapen så handlar det om att åka till skjutbanan och öva med jämna mellanrum. Skytte är en färskvara.

– Det är så klart viktigt att skjuta med det, men också att öva på att hantera och svinga vapnet. Det gör att positioneringen kommer naturligt och du undviker att skicka i väg ett slängskott som bommar när du får en fågel eller något annat villebråd på kornet.