REPORTAGE

Laga mat över öppen eld

Mat

Samtal som förs i värmen från en öppen eld medan blickarna låter sig hypnotiseras av lågornas dans minns man bättre, och maten som har tillagats och intagits ute stimulerar smaklökarna på ett alldeles speciellt sätt. Louise Johansson från Jaktia Pro Team Danmark delar därför med sig av sina bästa tips på mat du kan laga över öppen eld med Hällmarks stekhäll. 

Mat över öppen eld

När jag flyttade tillbaka till Danmark igen, efter att jag som dansk jägare varit bosatt i Sverige under en period, tog jag en särskild tradition med mig hem. Jag hade inte bott i Sverige särskilt länge när jag upptäckte hur viktigt en bra eld och ett gäng grillkorvar är för jaktupplevelsen. Jag lärde mig att en jaktdag i Sverige inte riktigt räknas om den inte inkluderar eld och korv. Samma kombination, olikt i Danmark, är även ett välkommet inslag i de flesta friluftsentusiasters helgäventyr. På så vis blev korvgrillning en aktiviteter jag la många timmar på under min tid i Sverige.

Samtal som förs i värmen från en öppen eld medan blickarna låter sig hypnotiseras av lågornas dans minns man bättre, och maten som har tillagats och intagits ute stimulerar smaklökarna på ett alldeles speciellt sätt. Under det senaste året har det även visat sig vara ett bra och säkert sätt att umgås under rådande restriktioner.

Mat som kan tillagas över öppen eld

Pinnbröd och marshmallows i all ära. Under barndomen bestod de flesta grilltillfällena med deg lindat runt en hasselgren eller marshmallows på ett spett - och med all rätt. Svarta brödskorpor och bränt sockersnask smakar på något sätt himmelsk när det intas med ihopknipna, rökfyllda ögon och gräs på knäna. Men det kommer en tid, även för den mest inbitna scouten, när smaklökar och mage börjar längta efter lite mer variation och substans. För egen del hann jag med en ansenlig mängd korv av varierande kvalité, tillagat på ovannämnda sätt, innan jag i en avvärjningsmanöver från skörbjugg började att överväga alternativa grillmåltider.

Det finns nu för tiden riktigt många olika tillbehör och utrustning till matlagning över öppen eld. Allt ifrån mackjärn, stekpannor och grillgaller till kaffekokare och trebenta upphäng till kastruller. För mig föll valet på Hällmarks Stekhäll, som görs i varmvalsat stål och kan placeras direkt i elden. De tre benen har gängor och kan därför enkelt skruvas av och på, så att den är lätt att packa ihop och ha med i den tillhörande väskan. Den väger såklart väsentligt mer än ett par grillspett, men är värd sin vikt i variationsmöjligheter.

Det är lite kliché att säga att endast fantasin sätter gränserna, men jag säger det ändå, eftersom det passar så väl. Matlagning på stekhäll kan varieras in i det oändliga utifrån dina egna ambitioner. Nedanför följer ett litet axplock av mina idéer som du fritt kan välja och vraka mellan, komplettera eller subtrahera utefter din smak.

Hamburgare

Hamburgare är, efter korv med bröd, det självklara valet vid grillning. Den kan vara enkel med senap, ketchup, valfri typ av lök och färdigt hamburgerbröd eller en gourmetvariant med hemmabakat bröd, egengjord dressing, inlagd rödlök, ost och massor av grönsaker. Oavsett vilken variant du väljer tycker jag du ska använda färs av viltkött. Det smakar klart bättre – både för smaklökar och samvete.

Tacos eller tortillas

Kan precis som hamburgare varieras med köpt eller hemmabakat bröd. Bröden kan med fördel stekas på ett trangiakök, medan fyllningen steks på stekpanna över elden. Som fyllning kan du t.ex. ha valfritt viltkött kryddat med kummin, chili, malen koriander, lök, vitlök, paprikapulver, salt och peppar, hemmagjord tomatsalsa med färsk koriander och gul eller röd lök och en liten klick crème fraîche. Andra enkla och goda tortillarecept att göra över elden kan vara quesadillas, eller varför inte det senaste tortillawrap-hacket där tortillabrödet delas upp i kvadranter med olika fyllningar, sen viks det ihop till 1/4-storlek för att sen stekas på stekhällen (how-to kan snabbt hittas på YouTube).

Pytt i panna

Pyttipanna gör sig riktigt bra på stekhällen. Det är en bra och mättande lunch som passar fint mitt på jaktdagen och som mättar många magar. Antingen kan du göra den traditionella varianten med potatis och köttrester garnerat med stekt ägg och inlagda rödbetor. Men du kan också hitta på din egna variant av ”allt gott på pannan”. Ett par variationer, som jag har lyckats med är:

  • Tärnat kött av dovhjort med sötpotatis, halloumi, kantareller, sockerärtor, broccoli och rödlök serverat med en kall vitlökssås.
  • En thai-inspirerat rätt med vildsvinskött i små bitar, matvete, morötter, paprika, gul lök, vattenkanstanj, kokosmjölk och röd currypasta.

Här är det viktigt att steka ingredienserna i rätt ordning så att allt blir klart samtidigt. Om något ändå skulle bli klart för tidigt i förhållande till det andra kan du flytta ut detta i kanten av stekhällen, där det inte är lika varmt som i mitten. Här kan det vänta till allt är färdigstekt och blandas ihop i en härlig röra.

En sommarvariant av detta, som jag väntar på tillfälle att göra, är en spansk paella med hemmaplockade blåmusslor.

Brunch

Föreställ dig en förmiddag mitt i augusti när du smugit på råbock sen tidig morgon, för att sen mötas upp med de andra i jaktlaget. Ni samlas runt elden för att prata om morgonens upplevelser och gratulera de som har haft tur, samtidigt som ni avnjuter en knytis-brunch tillagat över elden.

Hällmarks stekhäll är perfekt till brunch. På den kan du göra både bacon och prinskorv, scramble eggs och stekta ägg, stekt potatis, smörrostat bröd och pannkakor eller fattiga riddare. Är man några stycken kan man enkelt fördela ansvaret till en utsökt frukostbuffé.

En enklare variant av brunch är kolbullar, som var enkel och energirik mat som kolare kunde göra ute i skogen. Kolbullar görs genom att först steka tärnat, rimmat fläsk på stekhällen. Därefter tillsätter du smeten som består av vatten, vetemjöl och salt, till en pannkaka med fläsk i. Servera med lingonsylt. Nästan som en ”allt-i-ett-brunch” eller -lunch. Smeten kan göras på förhand och tas med i en flaska. På så vis blir det väldigt få saker att ha med sig ut i skogen.

Förberedelse

Vi vet alla, men ändå står vi alltid otåliga med pinnbrödet och korvarna i högsta hugg och en mage som skriker efter mat, när vi tänder elden. Innan vi vet av det håller vi på att grilla korvar över lågorna medan vi svär över röken som förföljer oss och pinnbrödet, som fortfarande är degigt inuti i, men kolsvart på ytan. Det har inte ändrat sig sedan stenåldern: Bra glöd är det viktigaste när du ska laga mat över öppen eld!

Gör upp en ordentlig eld från början, som kan ge bra glöd. Ha även ett bra tillbehör tillhands som du kan flytta runt glöden med, så att du får rätt mängd och kan fördela den under stekhällen. Om du planerar att laga mycket mat eller något som tar lite längre tid, kan det vara smart att ha en eld vid sidan av där du kan hämta glöd från, om det börjar ta slut under tiden.

Hur mycket du vill förbereda hemifrån är en smaksak och beror på hur många ingredienser du ska ha med dig. Du kan antingen skära upp allt hemifrån och ev. koka ris och annat tillbehör, så att det är enkelt att värma upp tillsammans med övriga ingredienser på stekhällen innan servering. Men det kan också vara trevligt att göra det ute i naturen om ni är några stycken som kan hjälpas åt, medan ni väntar på glöd. Jag föredrar att krydda hemifrån och lägger då köttet i en påse med marinad eller kryddor. På så vis hinner smaken tränga in innan matlagningen påbörjas.

Stekhällen jag använder har förbehandlats med matolja. Tar man hand om den och ger den fett efter användning, så fastnar inte maten under tillagningen. Summa summarum är mat över öppen eld ett härligt sätt att umgås ute i det fria och det är exakt så lätt eller komplicerat som du själv gör det.

Smaklig måltid!

 

Fördelar med Hällmark stekhäll

+ Möjliggör många variationer av rätter

+ Enkel att packa ihop och ha med sig

+ Möjlighet att laga mat till flera personer samtidigt

Relaterade produkter