Reportage

Plagg och smart teknik som håller dig varm under kalla jaktdagar

FritidJakt

Det finns inga skäl till att du ska frysa – även under riktigt kyliga jakter i skog och mark. I dag finns det ett stort utbud av batteridrivna och isolerande västar, tröjor, byxor, strumpor och handskar som håller dig varm från topp till tå – med ett enkelt knapptryck.

En sak är säker: när du väl börjat använda värmejusterande plagg – då kommer du aldrig gå på jakt utan dem. Det kan en växande skara av jägare (och fiskentusiaster) vittna om. I den här artikeln går vi igenom några basplagg som kan vara bra komplement i jaktgarderoben.

Varma och smidiga fingrar

Många börjar med att köpa uppvärmningsbara handskar. En smart investering eftersom varma och smidiga fingrar är A och O i jakt. Värmeslingor på ovansidan av handen gör att värmen sprider sig ända ut i fingertopparna och isolering av Fiberfill eller Primaloft ser till att hålla kvar värmen i handskarna. Handskarna drivs vanligtvis av uppladdningsbara batterier som göms på insidan av manschetterna. Du väljer en av tre värmenivåer genom att trycka på en knapp – antingen på handsken eller i en mobilapp.

Värme närmast överkroppen

En bra undertröja är definitivt något som du kommer att uppskatta. Uppvärmningsbara tröjor är också något som blivit populära bland jägare. Dessa mjuka, sköna och tvättbara tröjor drivs av uppladdningsbara powerbanks. Du kan välja mellan tre inställningar för att värma upp värmeelement i tröjornas ryggpartier. Det är ju just i ryggen som kylan kommer krypande eller hur?

Väst eller vaksäck?

Den som vill gardera sig mot att frysa gör bäst i att införskaffa en batteridriven väst. De bästa västarna håller dig varm i upp till tio timmar. Västar med fleece- och Thinsulate-isolering stänger inne värmen samtidigt som plagget andas. Nivåkontrollen är vanligtvis placerad framtill på västens bröstparti så att du enkelt kommer åt den under jackan.

Ett annat populärt plagg i jägarkretsar är vaksäcken (som inte är batteridriven och uppvärmningsbar). Den är rejält fodrad, tillverkad av vattenavvisande och tyst tyg samt försedd med sköna handvärmarfickor. Vaksäcken funkar lika bra att bära sittande och stående. Perfekt för att hålla dig varm och alert under såväl vak- som smygjakt.

Varma långkalsonger under jaktbyxorna

Du undviker kalla och stela ben med uppvärmningsbara långkalsonger – ovärderliga att ha under jaktbyxorna när temperaturen dalar under jakten. Inbyggda värmeelement sprider en behaglig värme på framsidan av låren. Du slår på och av värmen genom ett knapptryck på en lättåtkomlig powerbank i fickan. Bra långkalsonger är inte bara mjuka och sköna mot huden utan även tvättbara i maskin. För du kommer garanterat att använda dem flitigt!

Hindrar att kyla tränger upp från marken

Sist men inte minst: tänk på fötterna! Vi vet alla hur obehagligt det är när kylan i marken tränger upp genom skorna och gör fötterna frusna och stela. Botemedlet är värmestrumpor. Batteriet är vanligtvis fäst under mudden i toppen på strumpan. Precis som på andra plagg så kan värmen regleras med ett tryck på batteriet eller i en mobilapp. Strumpor i premiumsegmentet har en batteritid på upp till 14 (!) timmar och i appen kan du få uppdaterad om hur länge dina fötter hålls varma. För extra komfort kompletterar du förslagsvis batteristrumporna med linerstrumpor (tunna och släta strumpor) i ull närmast foten. Det finns även batteridrivna linerstrumpor.

”Välj värmeplagg med stor effekt”

Vad är då bra att tänka på när det gäller att välja och använda batteriuppvärmda kläder? Vi frågade Anette Johansson, expert på funktions- och värmeplagg på Jaktia.

– Titta på vilken effekt batterikällan har. En powerbank på 10.000mah gör att ditt plagg håller värmen länge, säger Anette Johansson och tillägger:

– För att få batteriet att räcka så länge som möjligt är det bättre att ha låg värme redan från början i stället för att behöva dra på högsta effekten när du har börjat frysa, vilket också innebär att batteriet laddas ur snabbare.

Komplettera med ullplagg

Tänk på att inte köpa för stora värmeplagg, tipsar Anette. En värmeväst till exempel, ska inte sitta för löst på kroppen. Då går mycket av värmen förlorad.

– För att undvika att bli svettig, använd ett underställ av polypropylen eller ull. Det är material med extremt bra fukttransport. Du är torr närmast kroppen och kan sedan ha ett värmande lager, exempelvis en värmeväst, över underställströjan.

Starta värmen innan du fryser

Se till att ha så få lager med plagg när du rör dig och är aktiv. Starta värmeplagget direkt när du stannar upp för att spana av omgivningen eller bara ta en paus.

– Tänk på att starta värmeplagget INNAN du börjar att frysa.

Om du blir stillasittande en stund, komplettera med något extra klädlager för bra värmeisolering. Du har säkert hört det förut men vi säger det igen: ull är oslagbart i alla klädlager eftersom det är ett material som värmer även när det är blött.

Anette Johansson avslutar med att åter igen påminna om en nog så viktig detalj:

– Ha värmeplagget på lägsta värmen redan från start för att inte börja frysa. Jag förstår att det kan vara lätt att glömma att slå på värmen när jakten är i full gång. Men när du närmar dig viltet och slutligen höjer vapnet vill du inte huttra av bitande kyla…

Undvik att frysa på nästa jakt- och fiskeäventyr. Utforska Jaktias utbud av värmekläder!