REPORTAGE

Sportfiskeexperten Christoffer Bruhn tipsar: Så lyckas du med gäddfisket

Fiske

Många drömmer om att få storgäddan på kroken. Men hur gör man för att lyckas med gäddfisket? Vi frågade den rutinerade sportfiskaren och Jaktia ProTeam-medlemmen Christoffer Bruhn om råd.

– Ha tålamod. Gäddan kräver det, säger Christoffer och passar samtidigt på att avliva myten om ”gammelgäddan som lurar i vassen”.

Christoffer Bruhn växte upp i Stockholms skärgård och fick tidigt upp intresset för fiske tack vare hans pappa som var inbiten fiskare. Framför allt handlade det om gäddfiske.

I dag bor Christoffer med familjen i Falun. Därifrån utgår han med båt på trailer för att fiska. Han fiskar över hela Sverige men mest i Mellansverige och allra helst i Dalarna.

– Vi har jättebra gäddfiskevatten häromkring, konstaterar han.

Christoffer ägnar sig åt allt slags fiske: abborre, gös, ädelfisk, flugfiske och så vidare. Det har hänt att Christoffer har varit borta från gäddfiske i flera år men han kommer alltid tillbaka till det. Personbästa är en 124 centimeter lång gädda på 12,8 kilo. 

Vad gör gäddfisket så speciellt?

– Ett gäddhugg är det absolut mest brutala man kan uppleva i Sverige. När det känns som att något är på väg att dra spöet ur handen på dig och sedan nervositeten innan man ser den, det är den känslan som jag jagar. Det är kicken för mig, säger Christoffer.

– Tjusningen med gäddfiske i Sverige är att det finns i princip gädda i vartenda vatten. Både i insjöar och längs hela ostkusten. Oavsett var du bor så har du nära till bra gäddfiske.

Det här är bra att tänka på för att lyckas med gäddfiske, enligt Christoffer Bruhn.

Ta dig ut på djupt vatten

Att ”gammelgäddan lurar i vassen” stämmer inte riktigt. Det går förvisso att fånga gädda där det är grunt, men större gäddor hittar du ute på djupare vatten

– Jag föredrar att fiska vid en kant eller grynna där det är omkring sju meter djupt. Det brukar vara ett populärt tillhåll för gäddor, säger Christoffer.

Kolla efter betesfiskar

Om du ser platser med mycket betesfisk eller där betesfisk passerar, då är det troligtvis ett ställe där gäddor förr eller senare dyker upp.

– När betesfisken rör sig ut mot frivatten följer gäddan efter. Och när betesfisken går grundare så är gäddan också där. Det gäller att hitta dessa passager i sjön.

Fiska på samma ställe igen

Ibland hugger gäddorna och ibland inte, även om det finns gott om dem. Fiska på samma ställe flera gånger vid olika tider så kommer fiskelyckan förr eller senare, menar Christoffer.

Rätt väder och tidpunkt

Småsoligt och lite mulet, lätt vind så att vattnet krusar sig – då gillar gäddorna att röra på sig. Det är Christoffers erfarenhet. Påfallande ofta har han fått gäddor på kroken vid elvatiden på förmiddagen. Morgontrötta fiskar, med andra ord.

– Ja och det passar mig bra också (skratt).

Välj rätt bete

Agna inte med för stora och tunga beten. Christoffer använder jiggar på 18–22 centimeter. Då orkar man också kasta hela dagen. Välj bete som liknar betesfisken i ditt fiskevatten.

– Under mulna, mörka dagar – agna med ett mörkare bete så det blir en tydligare siluett i vattnet. När det är soligare, funkar ofta ljusare beten med glitter för att fånga gäddornas uppmärksamhet. 

Satsa på ett spö som kan ta fajten

– Det viktigaste är att välja ett styvt spö som klarar att slunga i väg tunga beten en bra bit. Likaså får spöet inte heller vara för klent när du har krokat en gädda och snabbt vill få den i håven.

Vilka är de vanligaste misstagen?

– Många fiskar i alldeles för många vatten. Det är bättre att lägga tiden på ett fåtal vatten och dra slutsatser efter varje pass. Om du haft bra fiske under vissa väderförhållanden i en del av sjön – försöka att upprepa det nästa gång det blir samma väder.

Något som Christoffer säger gång på gång är: Våga gå djupt. Helt enkelt för att gäddorna går djupt.

– Fastna inte i vassen, säger han med ett skratt.

Sist men inte minst, låt betet ligga i vattnet i stället för att byta bete stup i kvarten. Ju längre tid du har betet i vattnet under dagen, desto större chans att du får napp.

– Fiskare fastnar lätt i val av bete och andra förklaringar till varför det inte hugger. Våga i stället tro på det du gör!

Rätt fiskeprylar ökar chanserna att få napp

Här är två förslag på bra fiskeutrustning för gäddfiske.

 

Haspelcombo

Spö: Westin W4 Powerlure 2nd 8' 25-80g Haspel

Rulle: Daiwa 20 Fuego LT 4000-C

Lina: Spiderwire Stealth Smooth X8, 150m .33mm 150M 38.1Kg

 

Multicombo

Spö: Daiwa Prorex Ags Multispö 8'0'' 40-120G Lazy Pike

Rulle: 13F Concept A3 BC Utv. 6.3:1 3 RH

Lina: Westin W10 13 Braid Orchid Purple 0.33mm 135m

Relaterade reportage