REPORTAGE

Vapenvård med Dino Wildt från Pergite Outdoor

Vapen

Många av oss tycker att vapenvård är både svårt och tråkigt. Därför bad vi Dino Wildt - vapensmed från Pergite Outdoor om råd. Vapenvård behöver nämligen inte vara svårt, dyrt eller ta lång tid om man bara har rätt utrustning och bra produkter.

Många glömmer av att ett vapen är ett precisionsinstrument och kräver underhåll. För de flesta är det en självklarhet att serva bilen, men sitt vapen slarvar man tyvärr mycket med. Att man inte har kunskap eller att man inte har tid är det vanligaste som jag får höra när jag utbildar i vapenvård. Många glömmer av att det är framför allt för säkerhetens skull man ska göra vapenvård, att man sedan får bättre precision än om man inte gör vapenvård är ju en ren bonus.

Sedan är det som allt annat, desto mer man lär sig inom ett specifikt ämne ju mer komplicerat kan det bli. Långhållsskyttar kräver mer av sina vapen än den vanliga älgjägaren som bara jagar ibland. Det viktigaste är att man gör det.

Det finns många produkter på marknaden idag och ofta är det en djungel i att välja rätt produkt. Ett tips är att välja ett kvalitetsfabrikat som har en rengörande funktion för att få bort restprodukterna ur pipan. Utvecklingen går snabbt framåt och samma sak gäller för rengöringsprodukter.

Jag rekommenderar Brunox produkter från Schweiz som har en stor fördel att det inte är frätande. Redan där börjar de flesta reagera – men hur funkar det då ??

Brunox levererar till och rekommenderas av de flesta europeiska vapentillverkarna. Vissa militära förband samt världsmästare i olika skytteklasser använder produkterna idag med stor framgång.

Några av fördelarna är att det är enkelt, man behöver inte hålla reda på tider eller vara rädd att man får det på blåneringen så att man får märken. Samt att det blir rent, för putslapparna ljuger inte. Är de smutsiga då finns det smuts kvar i pipan. En sak som många glömmer av är att borstarna till rengörningsstängerna är förbruknings artiklar och måste bytas med jämna mellanrum annars får man inte rent. Olika vapentyper kräver olika sorters vård. Det som är samma är egentligen rengöringen av pipan som är det viktigaste. Jag har varit i de flesta av Jaktias butiker och haft specialutbildningar i vapenvård. Har du missat det? Då är det snart dags igen. Håll koll hos din lokala Jaktiabutik och Club Jaktia så har du kanske möjligheten att vara med och lära dig något nytt.

Brunox bruksanvisning och rengöringsprodukter finner du hos din lokala Jaktia handlare. Prata med personalen så kan de dela med sig av sina kunskaper. För jag tror ingen vill missa chansen på sitt livs vilt pga. att man inte har tagit hand om sin utrustning på rätt sätt.

Så hoppas jag att vi ses på någon utbildning framöver!!
Dino Wildt, Vapensmed Pergite Outdoor 

GÖR SÅ HÄR:
1. Börja med att torrdra loppen med rengöringslapp, så att du får bort alla lösa partiklar i pipan.
Non woven läsklapp, finns i olika diameter för olika kalibrar.


2. Spraya i BRUNOX TURBO-SPRAY i pipan, spraya så pass rikligt att hela pipan får ett lager invändigt. Om man känner sig osäker på om man fått olja i hela pipan så använd nylonborste på rengöringsstången som du fördelar oljan med invändigt.

3. Låt verka i minst 20 min. Första gången man använder produkten rekommenderas att Brunox Turbosprayen sitter i längre. Det finns ingen begränsning på hur länge som Brunox turbo spray får vara kvar i pipan, eftersom produkten inte innehåller ammoniak eller syra.
4. Dra mässingsborsten igenom pipan ut genom mynningen och torka av borsten med en rengöringslapp så att inte smutsen dras tillbaka igenom pipan. Upprepa detta moment 15-20 gånger.


5. Byt till jagg eller dragögla med rengöringslapp och för igenom pipan. Ta bort den smutsiga lappen och dra tillbaka. Använd ny lapp vid varje genomförande, så att smutsen inte förs tillbaka till pipan. Upprepa tills rengöringslapparna är helt rena. Vid behov, upprepa från steg 2 tills rengöringslapparna inte är smutsiga längre och tills pipan alltså är ren.
6. Fukta bomullsborsten med BRUNOX TURBO-SPRAY och för igenom och tillbaka. NU ÄR VAPNET SKYDDAT OCH KLART FÖR ATT ANVÄNDAS.

EFTER SKOTT/ JAKT:
Om du inte hinner eller orkar göra vapenvård, spraya in BRUNOX TURBO SPRAY i pipan och utsidan på vapnet (för att tränga bort fukt). Ställ in vapnet i vapenskåpet med pipan neråt. Rekommenderas att man har en plastburk i botten som fångar upp överflödig olja. Gör sedan vapenvården när du får tid.

ALLMÄNT OM VAPENVÅRD MED BRUNOX VAPENVÅRD
Fungerar utmärkt även för rengöring av HALVAUTOMATER t ex rengöring av gasregulatorer etc.
Om vapnet inte ska användas över längre tid eller om man vill ha ett ännu bättre rostskydd så applicera BRUNOX LUB & COR. Om det används i pipan så är det viktigt att man torrdrar loppet invändigt innan skott avlossas. BRUNOX LUB & COR är en testvinnande vapenolja med överlägset korrosionsskydd som finns både som droppflaska eller som sprayflaska. Tål även saltvatten och rekommenderas att användas där man behöver en tjockare olja, t ex slutstycke, släde på pistoler, hagelvapen samt halvautomater och utanpå. Båda oljorna kan användas i mekanismen då de är helsyntetiska och beckar inte igen.
Om man vill få ut maximal prestanda av sitt nya vapen går det utmärkt att använda BRUNOX TURBO SPRAY vid sk break in, vilket rekommenderas för att få bättre precision samt att det blir lättare att hålla rent pipan efter det.